Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Kondor Ádám zeneszerző székfoglaló koncertje

2021. szeptember 22.

Kondor Ádám zeneszerző 2021. október 7-én, 18 órakor tartja székfoglaló koncertjét a Rumbach Zsinagógában (1074 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11-13.) .

Fotó: Károlyi Kati

A program zártkörű és regisztrálni szükséges a szima [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu címen.

Műsor:

Krasznahorkai László: Herscht 07769 - részletek

J. S. Bach – Kondor Ádám: Ein anderes Brandenburgisches Konzert (nach BWV 61) – ősbemutató

Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek

Kondor Ádám: Magic No. 9

***** szünet ****

Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek

Kondor Ádám: Glückliche Dorfmusikanten – ősbemutató

Közreműködők:

Kornis Mihály író

Matrum Ensemble:

Rákóczy Anna fuvola

Diana-Maria Turcu hegedű

Horia Dumitrache klarinét

Südi Bálint kürt

Schallinger Artúr csembaló

Fervágner Csaba nagybőgő

Agárdi Eszter cselló

Kántor Balázs cselló

Vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető

A Metrum Ensemble Kondor Ádám zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be ezen az estén, ahol a szerző legsajátabb hangja mellett két különböző, elképzelt világ jelenik meg hangsúlyosan. Kedvenc Bach kantátája újragondolásából egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik, majd egy "sosem-volt-de-lehetett volna" posztromantikus stílus bontakozik ki a záródarabként felcsendülő műben.

E nagyszabású víziók Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó kapcsolódást hívnak életre. Az író legújabb könyvét át- meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül és jelentéskombinációk meglepő lehetőségeit kínálja. E kínálattal élve zene és szöveg párbeszéde születik meg a hangversenyen a Metrum Ensemble és Kornis Mihály író tolmácsolásában, amelyhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach Zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.

***

A Metrum Ensemble tevékenységének egyik fontos küldetése Kondor Ádám gazdag életművének a megszólaltatása. Ez az est Kondor zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be.

Először egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik Kondor kedvenc Bach Kantátájának újragondolásából. Legújabb darabja ez a szerző sok-sok átiratának, melyekben ezerféleképpen képes elődei bőrébe bújni. A következő, a Magic sorozat kisebb lélegzetű, csodaváró darabjaiból ez alkalomra kiválasztott mű Kondor legsajátabb zeneszerzői stílusát reprezentálja. Szünet után pedig egy mesebeli világ bontakozik ki a 20. század fordulójára álmodott, feltételezett posztromantikus stílusban. A nagyívű félórás mű a járványidőszak szülötte. Lehetséges zenetörténeti előképe Mozart hasonlóan minizenekarra írt zenei tréfája. A Vidám falusi muzsikusok viszont, (Glückliche Dorfmusikanten) egy világjárvány éles kontrasztjaként hirdeti az élet örömét, szinte tapintható zenei trükkökbe, humorba öltöztetve.

A különleges hangszerelésből fakadó hangzásvilág sok meglepetést tartogat nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is, hiszen a két nagyobb mű ősbemutató, amelyek első alkalommal való fölfedezése hónapokon át tartó, izgalmas folyamat.

Krasznahorkai László írói és Kondor zenei világának összekapcsolása már régóta kézenfekvő lehetőség. Krasznahorkai legújabb könyvének, a Herscht 07769-nek a megjelenése volt a végső inspiráció ahhoz, hogy ez a találkozás ténylegesen életre keljen. A könyv szövegét át meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül, és a jelentések meglepő perspektíváit kínálja. Ezzel a kínálattal él a hangverseny. A szövegeket és zenéhez való kapcsolódásukat Kornis eleveníti meg. Mindehhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach Zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.