Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Fullajtár Andrea székfoglaló előadása

Az átnevelhetetlen

2023. augusztus 16.

Fullajtár Andrea 2023. szeptember 15-én tartotta székfoglaló előadását a Katona József Színház Kamrában.

Az első részben Ferencz Győző (a Széchenyi Akadémia ügyvezető elnöke) felvezetése után Fullajtár Andrea előadta Az átnevelhetetlen című monodrámát.

mta.hu/Szigeti Tamás

mta.hu/Szigeti Tamás

A második részben – rövid szünet után – Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő történésszel beszélgettek.

mta.hu/Szigeti Tamás

A székfoglaló előadás kapcsán a Fidelio interjút készített Fullajtár Andreával:

https://fidelio.hu/szinhaz/mindannyian-szeretnenk-hosokre-hasonlitani-fullajtar-andrea-akademiai-szekfoglaloja-a-kamraban-179498.html

Az Átnevelhetetlen

A darabot rendezte: Pelsőczy Réka

Írta: Stefano Massini

2006. október 7-én, moszkvai otthona előtt meggyilkolták Anna Politkovszkaja újságírónőt. Politkovszkaja élesen bírálta az orosz vezetést az antidemokratikus kormányzás, a csecsen-orosz konfliktus háborúkkal történő rendezése, a csecsen terrorakciókra adott embertelen válaszlépések miatt. Soha egy pillanatra sem adta fel a küzdelmét egy demokratikusabb országért; sokak szerint politikai gyilkosság áldozata lett.

Stefano Massini, a kortárs olasz színház egyik legjelentősebb szerzője nem sokkal Anna Politkovszkaja halála után monodrámát írt az újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján. Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló, 2018. végén Magyarországon is megjelent. Fullajtár Andrea kelti életre az elszánt és bátor, ám a rezsimmel szemben mégis védtelen újságírónőt, aki hol tárgyilagosan, hol döbbenten, hol humorral és iróniával beszél az általa átéltekről és látottakról.