Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Elhunyt Hencze Tamás, Kossuth-díjas festőművész

2018. január 22.

Vasárnap hajnalban 80. életévében elhunyt Hencze Tamás, Kossuth-díjas festőművész, a Széchenyi Akadémia tagja. Búcsúztatása február 16-án 14 óra 30-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.

Fotó: Kolozsi Bea

1958-60 között kirakatrendezői iskolában tanult Budapesten. Évekig dekoratőrként és grafikusként dolgozott. 1960-tól a Zuglói Kör tagja, 1966-ban ismerte meg Korniss Dezsőt, akit mesterének tekint. Párizsban tett egy rövid tanulmányutat. 1969-ben elnyerte a Pannónia Biennálé díját, 1989-ben Érdemes Művész lett, majd 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Ebben az évben választották be a Széchenyi Művészeti Akadémia tagjai közé. 1968-ban az IPARTERV kiállítás résztvevője. Számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt, a többi közt a Fészek Klubban, az Ernst Múzeumban, a Fiatal Művészek Klubjában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, Debrecenben, Székesfehérvárott, Pécsett, Újvidéken, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Külföldön Berlin, München, Stockholm, Bázel, Bécs, London, Amszterdam, Róma, Szöul, Tokió, Mexikó adott teret kiállításokon való szerepléseihez. 1980-ban részt vett a Velencei Biennálé magyar pavilonjának tervezésében. Egyéni tárlattal 2004-ben szerepelt a Kogart Házban.

Munkáit őrzi a bécsi Albertina, valamint a Ludwig Alapítvány, gyűjtemények Essenben, a szöuli National Museum of Contemporary Art, hazánkban pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a Szombathelyi Képtár, Budapesten a Kassák Lajos Múzeum, a Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.