Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Darvasi László székfoglaló előadása

Regisztrációköteles rendezvény

2024. április 24.

Darvasi László 2024. április 24-én 17 órakor tartja székfoglaló előadását

Neandervölgyiek − avagy hogyan születik a nagyelbeszélés

címmel.

A Magyar Tudományos Akadémia Székházában felújítás zajlik, ezért az esemény a CEU nagytermében (Auditorium B) lesz megtartva (1051 Budapest, Nádor u. 15.).

Regisztrálni az alábbi linken lehet:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnKgQ-Ly0LPcXFxc1KN5OrxWOOHqRcFwex4bMx-Jnm0fOIFQ/viewform?usp=sf_link

Fotó: Szalmás Krisztina
A székfoglaló előadás témája a kiadás előtt álló Neandervölgyiek című nagyregény.

Ez a regény a huszadik század magyar történelmén ível át, családok, eszmék, ideológiák, lelkek története. A cselekmény a Monarchia idejéből indul és eljut Kádár első május elsejéig, 1600 oldalnyi terjedelemben.

Darvasi László monumentális nagyregénye 1908-tól 1957-ig vezet végig a magyar történelmen. A vidéki kastély grófja felesége halála után valószerűtlen építkezésbe fog: egy elpusztíthatatlan kertet akar megalkotni. A munkálatokban részt vesz a városi zsidó kalandor éppúgy, mint az indulatait nehezen fékező művezető, Lackó. A városban már ott téblábol a Pestről eltanácsolt Gál Endre tanár, kattogtatja masináját a sokat látott fényképész, illetve élni tanul egy cselédlány, Erna, aki a történet kezdetén ébred rá az erejére. A magyar vidék, a főváros, és a nagyvilág az egymásba kapcsolódó történetek színhelye. Zsidók, magyarok, szegények, gazdagok, okosok és bolondok a szereplők, illetve föltűnnek a régről ismert könnymutatványosok is. A történelem alakulása végül mindenkit, épelméjűt, ábrándozót és pragmatikust is próbára tesz, viszont a nagyregény cselekménye mindegyre nem várt fordulatokat vesz. Darvasi három generáción átívelő elbeszélése gazdag és magával ragadó látomás a 20. századról. A tét elég komoly. Eltűnik-e a mese. S ha valóban eltűnik, mi marad utána.