Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

A SZÉCHENYI IRODALMI ÉS MŰVÉSZETI AKADÉMIA VEZETŐSÉGÉNEK NYILATKOZATA

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nemrég megjelent írásával kapcsolatban

2020. november 30.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége elítéli Demeter Szilárdnak az Origo hírportálon 2020. november 28-án megjelent írását, amelyben a holokauszt áldozatainak szenvedéseit meggyalázta. Ez megbocsáthatatlan bűn.

Elítéljük azt a cinizmust, ahogyan huszonnégy órával később visszavonta írását: mint a székely lány a mesében, hozott is ajándékot, meg nem is: az írást – amely beteljesítette a feladatát – törölte az internetről, de fenntartotta a benne foglalt kijelentéseket.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy november 30-án az Országgyűlésben a kormánypárt a széles körű felháborodás ellenére megerősítette Demeter Szilárdot pozíciójában.

Tudatában vagyunk annak, hogy provokációról van szó, amelynek célja tiltakozások gerjesztése és devalválása. Emlékeztetünk arra, hogy Demeter Szilárd 2019. június 16-án ezt válaszolta egy riporter kérdésére: „A miniszterelnök úrral találkoztam az elmúlt hetekben, és ugyanazt kérdezte, amit ön: bírom-e a támadásokat? Azt mondtam erre, ez a dolgom. Ő megjegyezte, ez kevés, élvezni kell. Úgyhogy most élvezem.” (168 óra)

Bár távozásával a rendszerszintű probléma nem oldódik meg, Demeter Szilárdnak le kell mondania minden hivatali funkciójáról, és távoznia kell a közéletből.

Maurer Dóra elnök

Ferencz Győző ügyvezető elnök

Haász István osztályelnök, Képző- és Iparművészeti Osztály

Hegedűs D. Géza osztályelnök, Mozgókép- és Színházművészeti Osztály

Imre Flóra osztályelnök, Irodalmi Osztály

Tihanyi László osztályelnök, Zenei Alkotóművészeti Osztály

Winkler Barnabás osztályelnök, Építőművészeti Osztály

Klimó Károly elnökségi tag

Budapest, 2020. november 30.