Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Átadták az idei Kortárs Magyar Dráma-díjakat

2022. február 18.

Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – Kortárs Magyar Dráma-díjat alapított, amelyet először 2019-ben ítéltek oda. Az idei átadóünnepség 2022. február 24-én volt a Rózsavölgyi Szalonban. A díjat odaítélő „Alapítvány a kortárs magyar drámákért” kuratórium tagjai: Radnóti Zsuzsa, Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat az idén Márton László, Sebestyén Aba és Barabás Olga, illetve a Dömötör András, Bíró Bence szerzőpáros kapta. Utóbbiak Térey János regényét, a Káli holtakat adaptálták színpadra, így ez esetben az elismerés a 2019-ben elhunyt író-költőre is emlékezik.

Az idén három mű kapott díjat:

  • Márton László a Bátor csikó című kötetéért,
  • Barabás Olga és Sebestyén Aba a Lázadni veletek akartam című Bódi Attila-regény színpadra adaptálásáért és megrendezéséért,
  • Dömötör András és Bíró Bence szerzőpáros Térey János Káli holtak című regényének színpadi verziójáért.

Az átadóról részletes beszámolót itt olvashatnak.

Radnóti Zsuzsa: „Pontosan 55 éve, ezen a napon, február 24-én, 1967-ben volt a Tóték ősbemutatója a Thália Színházban Kazimir Károly rendezésében. Ezzel a premierrel indult el Örkény István drámaírói és színpadi sikereinek több mint egy évtizedes nagy korszaka. Az ősbemutató főszereplői voltak: Latinovits Zoltán, Dajka Margit, Nagy Attila, Hacser Józsa. Parti Nagy Lajost mondta a Tótékról: »Egyfajta nemzedékeken átívelő közös tudást tartalmaz.« Ezt a közös tudást keressük minden évben kurátortársaimmal együtt döntéshozatalaink alkalmával a legújabban született kortárs drámáinkban.”

Fotó: Gordon Eszter

Radnóti Zsuzsa így fogalmaz a díjról:

„Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.

Széttöredezett a világ, nem lep meg, hogy mozaikokból áll össze a színházirodalom is. Sokszor megesik, hogy társulatok hoznak létre előadásszövegeket, és színdarab lesz belőlük aktuális társadalmi hatással. Az alapítvánnyal az volt a célom, hogy olyan darabokat – íróikat, létrehozóikat – támogassak, amelyek jelenre ható társadalmi, történelmi folyamatokat tudnak megfogalmazni, felszínre hozni. Olykor megijeszt, hogy a rendezői fantázia, a látvány előtérbe kerül, és háttérbe szorítja a szöveget. Ez egy érzékeny egyensúly, mondom én, aki dramaturgként két oldalon állok egyszerre, a rendezőén és az íróén is. Nagyon szeretném, ha ez a díj egy jelzés is lenne arra, hogy a színpadon ne vesszen el a szöveg értelmező primátusa.

Örkény István szelleme nagyon is inspirálta a díjalapítást, a döntéshozatalt. Kurátortársaim – Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor – vetették föl, hogy az ő szellemiségének mégis valamilyen módon jelen kell lennie. 1967. február 24-én volt a Tóték ősbemutatója a Thália Színházban Kazimir Károly rendezésében. Ezzel a premierrel indult el Örkény István drámaírói és színpadi sikereinek több mint egy évtizedes nagy korszaka. Az ősbemutató főszereplői voltak: Latinovits Zoltán, Dajka Margit, Nagy Attila, Hacser Józsa. Parti Nagy Lajos mondta a Tótékról: »Egyfajta nemzedékeken átívelő közös tudást tartalmaz.« Ezt a közös tudást keressük minden évben kurátortársaimmal együtt döntéshozatalaink alkalmával a legújabban született kortárs drámáinkban.”

A Kortárs Magyar Dráma-díj átadásának időpontja Örkény István Tóték ősbemutatójának napjára, 1967. február 24-ére emlékeztet.

A Kortárs Magyar Dráma-díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.

Először, 2019-ben az Egy piaci nap színpadi szövegének alkotói – Mohácsi János, Mohácsi István, Závada Pál -, illetve Kelemen Kristóf a Megfigyelők című darabjáért vehették át a díjat. 2020-ban Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs egy-egy művét ismerte el a díjjal a szakmai kuratórium. 2021-ben Spiró György a Sajnálatos események című drámakötetéért, illetve Garaczi László a Veszteg című karanténdrámájáért kapta a díjat.

Alapítvány a kortárs magyar drámákért

Pontosabban: az alapítvány a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektívan létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért jött létre. Díjazni lehet: az elmúlt év, évad keretein belül színpadra került legjobb alkotást, alkotásokat, illetve olyanokat is, amelyek csupán nyomtatásban jelentek meg, és színpadhoz még nem jutottak.