Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián

Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának negyedik estjére került sor 2022. október 3-án az MTA Székházban. Az esten közös koncertet adott Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő és Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A kulturális-művészeti program részeként az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében tárlat nyílt Kunffy Lajos (1868–1962) festőművész képeiből, végül a Bock Pincészet kiváló borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

Diákok és kutatók a fenntartható jövőért – Tanulmányi csapatversenyt hirdet középiskolásoknak az Akadémia Diákok és kutatók a fenntartható jövőért – Tanulmányi csapatversenyt hirdet középiskolásoknak az Akadémia

Diákok és kutatók a fenntartható jövőért – Tanulmányi csapatversenyt hirdet középiskolásoknak az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia tanulmányi csapatversenyt hirdet klímaválság és fenntartható fejlődés témakörben 9–12. osztályos diákoknak. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett versenyen a legjobban teljesítő csapatok és tanáraik értékes díjakat kapnak, a döntő győztesei pedig elutazhatnak a Franciaországban épülő kísérleti fúziós reaktorhoz.

Minőség és kiválóság – Lendület-kutatócsoport-vezetőket köszöntöttek az MTA Székházban Minőség és kiválóság – Lendület-kutatócsoport-vezetőket köszöntöttek az MTA Székházban

Minőség és kiválóság – Lendület-kutatócsoport-vezetőket köszöntöttek az MTA Székházban

Tizenkilenc új Lendület-kutatócsoport alakulhat, és kezdheti meg kutatását hazai kutatóhelyeken 2022-ben az Akadémia támogatásával. A sötét anyag és energia kutatásának új módszerei, egyének és közösségek a rézkori Kárpát-medencében, új, az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedését lassító gyógyszer-kombinációk beazonosítása, úttörő megoldások a természetes élőhelyek helyreállítására – néhány téma azok közül, amelyekkel az MTA 2009-ben indított, idén megújuló kiválósági programjának keretében foglalkozhatnak a nyertes kutatók.

Tudományos ülésen köszöntötték a nyolcvan éves Hunyady Györgyöt Tudományos ülésen köszöntötték a nyolcvan éves Hunyady Györgyöt

Tudományos ülésen köszöntötték a nyolcvan éves Hunyady Györgyöt

A társadalmi változás pszichológiai indítékai és fékjei címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara az Akadémia Székházában. A tudományos ülés előadói Hunyady György nyomán értelmezték a rendszerigazolás és a rendszerkritika fogalompárt.

Lendületesek – Bérczi Kristóf Lendületesek – Bérczi Kristóf

Lendületesek – Bérczi Kristóf

A matroidok a lineáris függetlenség tulajdonságát megfogó absztrakt struktúrák a matematikában, ugyanakkor számos gyakorlati alkalmazásuk létezik, a hidak szerkezetének stabilitásvizsgálatától a piacok árazásáig. Az ELTE Matematikai Intézetében működő, Bérczi Kristóf vezette Lendület Matroidoptimalizálási Kutatócsoport részben teoretikus matroidelméleti, részben gyakorlati kérdésekkel foglalkozik.

Bolyai-nap az Akadémián – Videós összeállítás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei elismeréseinek átadásáról Bolyai-nap az Akadémián – Videós összeállítás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei elismeréseinek átadásáról

Bolyai-nap az Akadémián – Videós összeállítás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei elismeréseinek átadásáról

Az elmúlt évek legkiválóbb Bolyai-ösztöndíjas kutatóinak Bolyai-plaketteket, Bolyai-emléklapokat, a 2022-ben nyertes pályázatot benyújtó fiatal kutatóknak pedig a Bolyai-ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket adtak át az Akadémia Dísztermében. Az ünnepség fényét az is emelte, hogy a legkiemelkedőbb fiatal kutatóknak járó, magas presztízsű országos ösztöndíj alapításának idén ünnepeltük 25 éves jubileumát. Videós összefoglalónk a rendezvényről.

  • 1062 találat
  • További