Filmklub az Akadémián – nyolc ismeretterjesztő film az MTA székházában

Miből finanszírozta a pártállam az ÁVH működését? Hogyan kötődnek a Neander-völgyi medvevadászok az Érd környéki Fundoklia-völgyhöz? Megőrizhető-e a Szigetköz egyedi gazdagságú élővilága? Milyen élelmiszer kerül az asztalunkra? Csak néhány a számos kérdés közül, amelyre választ kap, ha ellátogat a nyolc tudományos ismeretterjesztő filmet bemutató sorozatunkra. Április 13-tól ismét filmklub az Akadémián.

2016. április 7.

–A 2016. április–május folyamán vetített filmek témájukban számos tudományág, többek között a történelem, a földrajz, a fizika és az agrártudomány területéhez kapcsolódnak. A vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben – filmes szakemberek mellett akadémikusok, fiatal kutatók, az MTA kutatóintézeteinek munkatársai lesznek a vendégeink.

A sorozat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásával valósult meg, a bemutatott filmeket a Magyar Média Mecenatúra programja finanszírozta. A testület Kollányi Ágoston pályázata, illetve Ember Judit-pályázata kifejezetten az igényes, színvonalas ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítését ösztönzi, amelyek keretében 2011 óta közel 350 alkotás részesült összesen több mint 2,7 milliárt forint értékű támogatásban.

A sorozat fővédnöke Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese. Az első vetítés alkalmával köszöntőt mond Barnabás Beáta mellett Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

Valamennyi esemény ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kövesse az eseményeket a közösségi oldalunkon: http://facebook.com/mtafilmklub

A vetítések helyszíne:

MTA Székház, II. emeleti Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.


Program

2016. április 13. szerda, 17.30

Tősér Ádám: Így is épült a szocializmus (2016, 52 perc)

A sokat emlegetett és kutatott ÁVH nemcsak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági, pénzügyi ügyletei során is törvénytelen módszereket alkalmazott. A háború okozta károk nyomán kialakult hiánygazdaságban az ÁVH nehezen tudta fedezni működése igencsak magas költségeit, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták.

Meghívott vendég:
Tősér Ádám, a film rendezője
Tóth Eszter Zsófia történész, Veritas Történetkutató Intézet
Rácz Attila történész, Budapest Főváros Levéltára

Az eseményről szóló beszámolót ide kattintva olvashatja.
Fotógaléria


2016. április 20. szerda, 17.30

Mosonyi Szabolcs: Vad Szigetköz (2014, 52 perc)

Az Európában egyedülálló „szárazföldi deltát” a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizhető-e az élővilág egykori gazdagsága?

Meghívott vendég:
Mosonyi Szabolcs, a film rendezője
Guti Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa

Az beszélgetésről szóló beszámolót ide kattintva olvashatja.
Fotógaléria


2016. április 27. szerda, 17.30

Gauder Áron: A kőbaltás ember (Érdi medvevadászok) (2015, 26 perc)

A filmsorozat „paleodetektívje” Budapestről autózik le az érdi Fundoklia-völgybe. A völgy az érdi mészkőfennsíkot vágja keresztül észak–dél irányban. A völgy északi részén az autópályától északra kiszélesedik, és néhány oldalág fut bele. Ma levendulaültetvények, erdő és rozoga víkendházak szegélyezik, de körülbelül százezer esztendővel ezelőtt itt vadásztak barlangi medvére a Neander-völgyi emberek.

Meghívott vendég:
Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója
Mester Zsolt egyetemi adjunktus, ELTE BTK Régészettudományi Intézet

A vetítés utáni beszélgetés összefoglalóját ide kattintva olvashatja.
Fotógaléria


2016. május 4. szerda, 17.30

Hoppál Mihály: Gyógyító dobok (2000, 36 perc)

A film az Ázsia szívében, Tuvában élő török népcsoport gyógyító hagyományait mutatja be, akiknek kulturális és folklóröröksége hasonlít a magyarokéhoz.
Hoppál Mihály a hatvanas évek végétől kutatja a magyar narratív hagyomány különböző területeit (néphit, népi gyógyítás, magyar mitológia, sámánizmus). Kutatott erdélyi és Amerikában élő magyarok között, Szibériában, Koreában és Kínában is végzett terepmunkát, és az ott élő sámánokról dokumentumfilmeket készített.

Meghívott vendég:
Hoppál Mihály néprajzkutató, az MTA doktora
Nádorfi Lajos operatőr

A beszélgetésről szóló beszámolót itt olvashatja.
Fotógaléria


2016. május 11. szerda, 17.30

Novák Tamás: Globál menü (2014, 52 perc)

Milyen globális menüt fogyasztunk nap mint nap? Honnan érkezik az ételünk? Mennyire tudatosak a fogyasztók? Mi a helyzet Európában? Mi történik a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? A most felnövő generáció jelentős része el sem tudja képzelni, hogyan készül az az élelmiszer, amit nap mint nap fogyaszt. A film megkísérli bemutatni a mai helyzethez vezető körülményeket, vázolni a lehetséges megoldásokat, rávilágítani az aktuális szituáció előnyeire és hátrányaira.

Meghívott vendég:
Novák Tamás, a film rendezője
Horn Péter akadémikus

Az eseményről szóló beszámolót ide kattintva olvashatja.
Fotógaléria


2016. május 18. szerda, 17.30

Babos Tamás: Budapest ostroma (2015, 87 perc)

Babos Tamás dokumentumfilmje a második világháború legfontosabb városcsatáinak egyikét, a magyar főváros ostromát idézi fel, melyről – Sztálingrádtól vagy Berlintől eltérően – mintha elfeledkezett volna Európa. Az 51 napos tényleges városostrom utcai harcaiban Budapest jelentős része elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, közben az ostromlott városban tombolt a nyilasok terrorja. A film archív felvételekkel, a szemtanúk visszaemlékezéseivel és történész szakértők elemzésével veszi sorra a több mint 70 éve történt eseményeket.

Meghívott vendég:
Babos Tamás, a film rendezője
Katona Csaba történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa

Fotógaléria


2016. május 25. szerda, 17.30

Simon Judit: A Hold válaszolt (2015, 52 perc)

A portréfilm Bay Zoltán fizikus (1900–1992) életpályáját mutatja be. Református lelkészcsaládból származott, érdeklődött a művészetek iránt, baráti kapcsolatot ápolt Szabó Lőrinccel, Németh Lászlóval, Szent-Györgyi Alberttel és Neumann Jánossal is. 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat anyagi támogatásával megalapította az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt elhatározta, hogy megradarozza a Holdat.

Meghívott vendég:
Simon Judit, a film rendezője
Németh József tudománytörténész, BME GTK

Fotógaléria


2016. június 1. szerda, 17.30

Lerner János: A természetfilm magyar találmány? (2014, 51 perc)

Különleges időutazás a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével, mely arra keresi a választ, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik- e még mindaz a „magyaros” eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit. Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Vajon a magyar természetfilmesek is részletes forgatókönyv alapján dolgoznak, vagy csupán követik a régi filmes mondást, mely szerint a jó természetfilm forgatókönyvét az élet írja?

Meghívott vendég:
Juhász Árpád geológus,
Lerner János, a film rendezője

Fotógaléria

Címkék