Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Hírek, események

Súlyos a helyzet a Balatonnál: néhány év és visszafordíthatatlan lesz a tó pusztulása

A Balaton kapcsán legtöbbször a turistatömeg, a dráguló szállások és szolgáltatások jutnak eszünkbe, pedig több probléma is jelen van a tó körül, amikre még mindig nem jut kellő figyelem. Vegyük csak a folyamatosan gondot jelentő nádirtásokat, az egyre többször megjelenő algásodást, illetve az itt élő állatok természetes élőhelyének visszaszorulását, folyamatos veszélyeztetését. Hogy mi a helyzet most a Balatonnal? Milyen állapotban van? Arról Tóth Viktort, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársát kérdeztük. (forrás: hellovidek.hu)

Főoldal

How to stop cities and companies causing planetary harm

Researchers must help to define science-based targets for water, nutrients, carbon emissions and more to avoid cascading effects and stave off tipping points in Earth’s systems.

Megjelent magyarul Henry Mcghie Múzeumok és a fenntartható fejlődési célok című kötete

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata 2020 őszén szervezte meg azt a műhely-délután sorozatot, amely keretében az akkor ismét online térbe kényszerített közgyűjteményi szakma képviselői külön teret szenteltek a múzeumok és a fenntarthatóság egyre aktuálisabb kérdéskörének. Az elméleti áttekintésből, a jó gyakorlatok bemutatásából és nem titok, a résztvevők olykori dilemmáiból tanulva fontosnak találta mind a szakmai munkacsoport, mind maga a Társaságunk, hogy az egyre több teret nyerő fenntarthatósági módszertanra egyre inkább figyelmet szenteljen. Ennek a célnak jelenlegi mérföldköve jelen kötet magyar fordítása és publikálása.

Az infravörös sugárzás és a bolygó hőmérséklete (Infrared radiation and planetary temperature)

Infrared radiative transfer theory, one of the most productive physical theories of the past century, has unlocked myriad secrets of the universe including that of planetary temperature and the connection between global warming and greenhouse gases.

Az ENSZ (4 ország tartózkodása mellett) emberi jogként ismerte el a tiszta és egészséges környezethez való jogot a Glasgow-ban október 31. és november 12. között sorra kerülő COP26 klímakonferencia előtt.
Az erről szóló határozatot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tegnap fogadta el Genfben a 47 fős testületben 43 támogató szavazattal négy állam, Oroszország, Kína, India és Japán tartózkodása mellett.
További információ: itt

Climate Change 2021
Summary for Policymakers

The Summary for Policymakers (SPM) provides a high-level summary of the understanding of the current state of the climate, including how it is changing and the role of human influence, and the state of knowledge about possible climate futures, climate information relevant to regions and sectors, and limiting human-induced climate change.

Climate Change 2021
The Physical Science Basis

The Working Group I contribution to the Sixth Assessment Report is the most up-to-date physical understanding of the climate system and climate change, bringing together the latest advances in climate science, and combining multiple lines of evidence from paleoclimate, observations, process understanding, and global and regional climate simulations.

What a Wuhan lab leak would really mean
Scientists and the media eagerly denounced credible evidence as a conspiracy theory - by Ian Birrell

Leltár nemzeti kincsről (harminc év után)
Néhány éven belül elfogyhat minden, ami az északi part arcát, hangulatát meghatározta. (mandiner.hu; 2021. május 17.)

Aki megismerkedne ezer inspiráló természetalapú városi megoldással, túlnyomórészt Európából, hogy ötletet merítsen saját projekthez, látogasson az Urban Nature Atlas oldalára. Ám ha hiányzó, fontos projektről tud, akkor a szintén Uniós támogatással készült adatbázis nyitott a bővítésre. https://una.city/add-project

Olyan adatbázissal rukkoltak elő Ír kutatók, amely a világ 100 nagyvárosában méri fel az élelmiszerhez jutás útvonalait, az egyes élelmiszerfajtákra és a végfogyasztóhoz jutás módozataira (ajándékozás, csere, vásárlás vagy begyűjtés) érzékenyen https://sharecity.ie/research/sharecity100-database/. A Horizon 2020 keretében futó és hamarosan lezáródó program az élelmiszer-megosztási gyakorlatokat és azok fenntarthatóságát vizsgálja. https://sharecity.ie/

A brit kormány kezdeményezésére megjelent a Biodiverzitás gazdaságtana című jelentés (a kutatócsoportot vezető professzor neve után: Dasgupta Review), amely változtatási javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a jólét és a természeti környezet egyidejű megőrizhetőségéhez és „feljavításához” milyen változtatásokra van szükség gondolkodásban, cselekvésben és abban, ahogyan a gazdasági sikert mérjük. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha az ökoszisztéma-folyamatok elmélyített ismeretét kapcsoljuk össze annak a megértésével, hogy a gazdasági tevékenység miként hat rájuk. A jelentés egy új keretrendszert és a természeti erőforrások túlhasználatát okozó két alapintézmény (az oktatási és a pénzügyi rendszer) gyökeres megújítását javasolja minderre. A dokumentum, annak kivonata, a kiemelt fő üzenetek és a gondolatokról megindult párbeszéd egyaránt elérhető itt.

A Modern Vállalkozások Programja – Digitalizációval a fenntarthatóságért online eseményén, május 27-én 13 órától állami szereplők beszélnek arról, hogy a digitális és zöld átállás új, kiemelt fejlesztési célként szerepel az EU-ban és Magyarországon is. Kiderül, hogyan kapcsolódik ezekhez az elvekhez a Modern Vállalkozások Programja, majd fókuszba kerül néhány jó példa a pénzügyek, a nagyvállalati digitalizáció és a „zöldítés” összefüggésében. Ezen felül a kis- és középvállalkozások konkrét tanácsokat is kaphatnak a környezettudatos digitális megoldások bevezetésére. A délután második részében a szakértők egy kerekasztal-beszélgetésen válaszolják meg a téma nyitott kérdéseit

Magyar találmány, amelyért hercegek és sejkek is sorban állnak
Egy magyar agrártech startup a zöld jövőért, hatalmas üzleti lehetőségekkel

50 nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években
Az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon az elmúlt évtizedekben, az évszakok elcsúszásának nyertese egyértelműen a nyár – állapítható meg az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzéséből.

Klímavédelmi szabályok a pénzügyi szektorban: Új-Zéland, a pionír

Zöld Föld Fenntarthatósági Tankönyv
"A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Célunk, hogy a diákok egy életközeli és életkoruknak megfelelő tankönyvet kapjanak a kezükbe..."

Elérheti-e Amerika 2050-re a zéró kibocsátást?
A Guardian gazdagon illusztrált alapos cikke a nulla-kibocsátás eléréséhez szükséges technológiai forradalom komponenseiről

A klímamentő Azolla
Ha meg akarnánk „komponálni” egy légkörtisztító mohapáfrány-eseményt, 30 ezer évbe telne visszafordítani az utóbbi 70 év kedvezőtlen változását

"A fenntartható vendéglátás legfontosabb lépése, hogy kezdjék el"
Az étterembe járók igénye megnőtt az egészségesebb és környezetet kevésbé terhelő ételekre, ráadásul a koronavírus-járvány most lökést adott olyan szemléletváltásnak is, mint az alapanyagok helyi termelőktől beszerzése.

ICFM Webinar No.5 Flooding and Value of Water (video)
The fifth webinar focused on Flooding and Value of Water by discussing challenges posed by the need to change the way we the value water.

Nagyon betett a természetvédelmi erőfeszítéseknek a világjárvány
Számos ország a zöld törekvések helyett inkább a környezetkárosító beruházások mellett döntött a koronavírus-járvány miatt. (hvg.hu 2021. március. 19)

World Sensorium
Egy új megközelítés - Őrizzük meg Világörökségünk ikonikus növényeit az illatok segítségével!

World flora came together in social olfactory art. We must come together to conserve iconic plants of global heritage.

Zöld pénzügyi jelentés
A Magyar Nemzeti Bank első alkalommal adta ki pénzügyi jelentését. A kiadvány célja a környezeti fenntarthatóság és a pénzügyek kapcsán az átláthatóság növelése és ezen keresztül a piaci informáltság erősítése, illetve hozzájárulás ahhoz, hogy a pénzügyi rendszer és a gazdaság szereplői, valamint a hazai társadalom pontosabban értsék az éghajlatváltozás pénzügyi vetületeit.

Fenntartható fenntarthatóság
Magyar Tudomány 2021/3
Az energiatermelés globális adatai sajnos azt mutatják, hogy az emberiség egyik legsikertelenebb projektje a megújuló energiatermelés.

Az IPCC mintájára frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) 2021. április 12-15. között online tudományos konferenciát hív össze, amelynek alapvető célja az Első Nemzeti Éghajlatváltozási Értékelő Jelentés megírásának megalapozása.