Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Magyar akadémikus az UNESCO tudományos tanácsában Magyar akadémikus az UNESCO tudományos tanácsában

Magyar akadémikus az UNESCO tudományos tanácsában

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO nemzetközi alapkutatási programja (IBSP) tudományos tanácsának tagjai közé választotta Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, az MTA rendes tagját, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatóprofesszorát. Az akadémikus a harminctagú tanács tagjaival együtt a következő három évben javaslatokat fog tenni az UNESCO főtitkárának a nemzetközi alapkutatások összehangolása érdekében. Interjúnkban Szathmáry Eörs elmondta, hogy az alapkutatás megerősítésére talán még sosem volt akkora szükség, mint a jelenlegi és a közelgő világjárványok idején.

Jó volna előre látni a következő világjárványt, de nem áldozunk rá Jó volna előre látni a következő világjárványt, de nem áldozunk rá

Jó volna előre látni a következő világjárványt, de nem áldozunk rá

Egyre többen, egyre hangosabban próbálják jelezni: baj lesz belőle, ha a terepbiológusok nem lepik el a bolygót azt kutatva, honnan, melyik kórokozó formájában várható a következő világjárvány. Mert, hogy lesz még belőlük, az nem kérdés, a szakemberek szerint egyre sűrűbben találkozhatunk olyan típusú pandémiákkal, mint a Covid-19.

A fenntarthatóság nézőpontjai – Összehangolva A fenntarthatóság nézőpontjai – Összehangolva

A fenntarthatóság nézőpontjai – Összehangolva

Az Ökológiai Kutatóközpont Kert a köbön projektje. - A tudósok felteszik a kérdést, hogy ha már most ilyen forró a helyzet, akkor milyen lesz hazánk klímája 10-20 év múlva? Mikorra lehet Magyarországnak “zöld” energetikája? Ha kegyetlen aszályok és felhőszakadások váltakoznak, akkor milyen legyen az ország vízpolitikája? Élvezhető marad-e a Balaton vidéke? És legfőképpen: mit tegyünk a mostani fajkihalási hullám kellős közepén?

Merre tovább emberiség, és Magyarország? Merre tovább emberiség, és Magyarország?

Merre tovább emberiség, és Magyarország?

Egyre több kutató az emberiség előtt álló egyik legnagyobb problémának a biológiai sokféleség, avagy a biodiverzitás csökkenését tartja. Podcast beszélgetés Báldi András ökológussal.

Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Megtartotta alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által életre hívott Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság (FFEB). Freund Tamás, az MTA elnöke előzetesen Szathmáry Eörsöt kérte fel a Bizottság elnöki tisztségére, majd az új FFEB elnökének javaslatára kérte fel a Bizottság tagjait.

Szathmáry Eörs a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője Szathmáry Eörs a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője

Szathmáry Eörs a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének célkitűzése a fenntarthatóság kérdéskörének tágabb, a környezeti, a gazdasági és a társadalmi aspektusokat egyaránt figyelemmel kísérő vizsgálata, az MTA aktívabb bekapcsolása a témában folyó hazai és tudományos diskurzusba. Ennek elérése érdekében Freund Tamás, az Akadémia elnöke létrehozta a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságot, amelynek vezetésére Szathmáry Eörs akadémikust, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját kérte fel.