Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Durván szennyezettek a Tisza erdélyi mellékfolyói Durván szennyezettek a Tisza erdélyi mellékfolyói

Durván szennyezettek a Tisza erdélyi mellékfolyói

Egy közelmúltban elvégzett előzetes vizsgálat a Tisza erdélyi mellékfolyóit veszélyeztető, működő, illetve bezárt, elhanyagolt bányák által kibocsátott szennyezésre hívta fel a figyelmet. A vízben és a hordalékban helyenként a megengedett értékeket több ezerszeresen meghaladó toxikusfém-koncentrációt mértek.

Aki feladja környezete alapvető élhetőségét a saját kényelméért, az nem érdemel se élhető környezetet, se kényelmet. Aki feladja környezete alapvető élhetőségét a saját kényelméért, az nem érdemel se élhető környezetet, se kényelmet.

Aki feladja környezete alapvető élhetőségét a saját kényelméért, az nem érdemel se élhető környezetet, se kényelmet.

Mivel nagy kiterjedésű, kényelmes planétán élünk, évezredeken keresztül gyakorlatilag észrevétlenül és büntetlenül tehettük meg azt, hogy annyi erőforrást használtunk fel a természetből, amennyire szükségünk volt – néha még annál is többet, ha ezzel anyagi előnyökre tudtunk szert tenni. Ha a felhasználás során hulladék keletkezett, azt gond nélkül eldobtuk: a jobbérzésűek úgy, hogy ezzel ne okozzanak kellemetlenséget embertársaiknak, a többiek meg amúgy, ahogy azt még ma is gyakran tapasztaljuk egy-egy erdei séta közben.

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya újabb állásfoglalása a Fertő tó területén folyó beruházásról Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya újabb állásfoglalása a Fertő tó területén folyó beruházásról

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya újabb állásfoglalása a Fertő tó területén folyó beruházásról

A Biológiai Tudományok Osztálya 2021. december 14-i osztályülésén állást foglalt a Fertő tó területére tervezett beruházásról. Az állásfoglalás jelentős médiavisszhangot váltott ki. Az Osztály emiatt 2022. február 8-i osztályülésén újra napirendre tűzte az ügy tárgyalását. A vitát követően az Osztály nyílt szavazás keretében, egyöntetű támogatottság mellett az alábbi állásfoglalás kiadásáról döntött 30/2022. (II.8.) számú osztályhatározatában.

Magyar akadémikus az UNESCO tudományos tanácsában Magyar akadémikus az UNESCO tudományos tanácsában

Magyar akadémikus az UNESCO tudományos tanácsában

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO nemzetközi alapkutatási programja (IBSP) tudományos tanácsának tagjai közé választotta Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, az MTA rendes tagját, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatóprofesszorát. Az akadémikus a harminctagú tanács tagjaival együtt a következő három évben javaslatokat fog tenni az UNESCO főtitkárának a nemzetközi alapkutatások összehangolása érdekében. Interjúnkban Szathmáry Eörs elmondta, hogy az alapkutatás megerősítésére talán még sosem volt akkora szükség, mint a jelenlegi és a közelgő világjárványok idején.

  • 16 találat
  • További