1600 kutató várja a középiskolák felkérését előadásokra, az Akadémia téríti a költségeket

Az őstörténettől a klímaváltozáson át a nanotechnológiáig rengeteg humán és természettudományi terület kutatói jelentkeztek az Akadémia elnökének felhívására, hogy munkájukról, kutatási témájukról és karrierjükről beszéljenek a diákoknak. A kutatók és iskolák egymásra találásában segít az MTA, emellett átvállalja a szervezés, valamint a távolról érkező előadók utazás- és szállásköltségeit.

2022. április 11.

Amikor Freund Tamás, az MTA elnöke elküldte kutatóknak címzett levelét, melyben középiskolai előadások tartására hívta fel őket, sejteni sem lehetett, mekkora visszhangra talál majd az üzenete. A kutatók legtöbbjét fűti a lelkesedés, nemritkán még egy-egy éjszakát is bevállalnak a laborban, de itt mégiscsak arról volt szó, hogy szabadidejükben, ellentételezés nélkül iskolai előadásokat tartsanak. A pozitív válaszok száma sokakat meglepett: 1600 kutató, vagyis az Akadémia köztestületének csaknem egytizede – friss PhD-sok, az MTA doktorai és ismert akadémikusok – vállalta, hogy szerepel abban a „menüben”, amelyből a középiskolák kedvük szerint válogathatnak előadókat. Az előadók listája, sok más információval együtt elérhető az mta.hu/alumni oldalon.

A program valódi elindulásának volt azonban egy nagy akadálya: a járvány lehetetlenné tette a személyes találkozást, mely az ilyen alkalmak – előadások és az utánuk meginduló beszélgetések – nélkülözhetetlen feltétele. Az első előadásokat végül 2021 szeptemberében rendezhették meg az iskolákban, és a program nyitóeseményét az év október 15-én tartották a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban – bemutatkozó kisfilm és képek itt.

Azóta csaknem 300 előadást rendeztek meg, illetve szerveznek jelenleg is a magyar nyelven oktató középiskolákban határon innen és túl, és az iskolák láthatóan kezdik felfedezni a programban rejlő lehetőségeket. Az Akadémia vezetése pedig úgy döntött, a szervezés segítése – vagyis az előadók és az érdeklődő iskolák összekötése – mellett anyagi segítséget is nyújt a jelentkező iskoláknak, hogy fedezni tudják a tanítási időn kívüli programok többletköltségeit, illetve a távolról érkező előadók utazás- és szállásköltségeit.

A Középiskolai MTA Alumni Program szervezői továbbra is várják középiskolák jelentkezését, a korábban jelentkezetteket pedig arra biztatják, válasszanak újabb előadókat, és éljenek a költségtérítés lehetőségével.

Fontos hivatkozások

Interjúlehetőségért a témában keresse az MTA Kommunikációs Főosztályát a következő elérhetőségeken:

sajto [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu
+36 1 411 6100