Veszprémben indult hivatalosan is útjára a Középiskolai MTA Alumni Program – Film és képek az eseményről

A veszprémi Lovassy László Gimnázium adott helyet a Magyar Tudományos Akadémia új, középiskolásokat célzó programja 2021. október 15-én tartott hivatalos megnyitójának. Freund Tamás MTA-elnök – aki maga is ebbe a gimnáziumba járt – és Schultz Zoltán igazgató köszöntőjét követően négy, ma kutatóként dolgozó öregdiák mesélt a gimnazistáknak a kutatóélet izgalmairól.

2021. október 28.

Csuka Dorottya kutatóorvos, Miklós István matematikus, Domokos Mariann folklorista és Hartmann Bálint kutató villamosmérnök előadásait hallgathatták meg a diákok Veszprém jó nevű középiskolájának tornacsarnokában. Az eseményről kisfilm is készült:

Fotósunk, Szigeti Tamás is ott volt a rendezvényen, a felvételeiből készült galéria ide vagy a következő képre kattintva érhető el.

Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Az iskolákban már idén szeptemberben elkezdődtek a program első előadásai, a nagy nyilvánosság számára pedig most, 2021. október 28-án jelentette be az indulást Freund Tamás, az Akadémia elnöke. Az MTA Székházában megrendezett eseményen jelen volt Schultz Zoltán, a veszprémi Lovassy László Gimnázium igazgatója és a megnyitó egyik előadója, Hartmann Bálint is.

Röviden a Középiskolai MTA Alumni Programról

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú eseménysorozatot, a Középiskolai MTA Alumni Programot.

A középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azt követő beszélgetések formájában.

A program legfőbb céljai

  • A problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése a fiatalok körében.
  • A tudományos módszertan megismertetése.
  • A diákok segítése abban, hogy képessé váljanak a hiteles információk felismerésére és megkülönböztetésére az egyre gyorsabban terjedő áltudományos hírektől.
  • A kutatói pálya népszerűsítése, a kutatás világának megismertetése, kutatói műhelyek bemutatása.
  • Közvetlen kapcsolat kialakítása a kutatóműhelyek és az érdeklődő diákok között.
  • Az MTA-brand népszerűsítése a fiatalok körében, az Akadémia egyéb programjainak terjesztése.
  • Nyilvánosan elérhető videó-adatbázis építése a legjobb előadásokból.

A Középiskolai MTA Alumni Programban való részvételre 2020 novemberében kérte fel a köztestület tagjait Freund Tamás, az MTA elnöke. A felhívásra közel 1300 tag jelentkezett.

A program elindulása óta nagy népszerűségnek örvend, a részt vevő középiskolák száma folyamatosan nő. Az eddig jelentkezett iskolákban idén szeptemberben elkezdődtek az első tudomány-népszerűsítő előadások és beszélgetések, vagyis az „alumni klubok” rendezvényei.

A program hivatalos nyitórendezvényének a veszprémi Lovassy László Gimnázium adott otthont október 15-én, az a középiskola, ahonnan Freund Tamás kutatói pályája elindult.