XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Világ(egyetem-)hódító spektroszkópia

Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Atom-, Molekulafizikai és Spektroszkópiai Tudományos Bizottsága és a Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága közös rendezvénye

2019. október 21.

Időpont: 2019. november 12. 10:00-14:05 óra között
Helyszín: MTA Székház, Kisterem, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

RÉSZLETEK:

Amit ma a kozmoszról tudunk, laikus számára elképesztőnek tűnik. Ismerjük a csillagok, a csillagközi anyag összetételét, tudjuk, hogy ott szerves molekulák is szép számmal vannak, mérjük a távoli galaxisokban a csillagok keringési sebességét, amely a sötét anyagról üzen nekünk. Mérjük a világegyetem tágulását, és becslést adunk eddigi életkorára. Csupán távcsövekkel mindezt képtelenség elérni.

Az előadás-sorozat azt mutatja be, hogy ezeknek az információknak legnagyobb része egy laboratóriumban született tudománynak, a spektroszkópiának köszönhető. Az 1860-as évek óta a világegyetem megértésében egyre nagyobb szerepet kap a földi laboratóriumokban folyó munka. A folyamat ma már az optikai spektroszkópián túli, folyamatosan táguló jelenségkört és területet fog át, de egyre inkább igaz, hogy a laboratóriumi és elméleti munka adja a megbízható „távcső” leglényegesebb elemeit, és az űrszondák által küldött adatok megértését is ez teszi lehetővé.

A teljes program ide kattintva érhető el.