XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

2020. szeptember 29-én, életének 82. évében elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Ukrán Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kárpátaljai Fizikai Társulat elnöke, az Ungvári Elektronfizikai Kutatóintézet megalapítója és első igazgatója, az Ungvári Egyetem professzora, egy tucat nemzetközi tudományos bizottság tagja.

2020. október 1.

Személyében a koronavírus egy olyan kimagasló egyéniséget ragadott el, aki sokat tett a kárpátaljai tudományos élet fejlődéséért, az Ungvári Egyetem oktatási és kutatási színvonalának folyamatos emeléséért, és az ifjúság neveléséért. Egykori tanítványa Czitrovszky Aladár emlékezik rá.

Spenik Ottó 1938. július 14-én tisztviselő családban született Munkácson, édesapja közgazdász, édesanyja háztartásbeli. Idősebbik testvére, orvos, családjával együtt Magyarországon él. Gyerekkorától a természettudományok iránt érdeklődött, a munkácsi Ifjúsági Házban szakkörökre járt, ahol főleg elektronikai eszközöket barkácsolt. 1961-ben végezte el az Ungvári Állami Egyetemet, ahol fizikusi diplomát szerzett. Az egyetem befejezése után felvételt nyert az egyetem doktori iskolájára, amit 1964-ben végzett el. Egyetemi oktatóként részt vett az optikai és kvantumelektronikai laboratórium megalapításában, amelyből később a Kvantumelektronikai Tanszék nőtt ki. Munkája során az elektronok és atomok ütközési folyamataival foglalkozott, ahol kimagasló eredményeket ért el. A kandidátusi disszertációját 1967-ben a Leningrádi Egyetemen védte meg, melynek címe „Atomok gerjesztése monoenergetikus elektronokkal”. Nagydoktori disszertációját az Ukrán Akadémia Fizikai Intézetében 1975-ben fejezte be. Ebben az atomok lassú elektronokkal és ionokkal való gerjesztését tanulmányozta.

Az Ungvári Egyetemen tanszéket vezetett, amelynek hátterével megalapította az Elektronfizikai Intézetet, melynek első igazgatója lett. Sokat tett annak érdekében, hogy a hallgatókat bevonja a kutatásba, ezzel biztosítva az utánpótlást, amely abban az időben sem volt egyszerű feladat. 15 kandidátusi és 2 doktori disszertációnak volt témavezetője, az általa művelt területen nagyszámú szakembergárdát nevelt ki.

Szerzője és társszerzője 320 tudományos publikációnak, több monográfiának, 8 szabadalomnak. 1998-ban megválasztották az MTA külső tagjának. Kapcsolatot tartott több magyarországi kutatóintézettel és a Miskolci Egyetemmel, ahol 1998-ban Jubileumi Éremmel tüntették ki, valamint a Debreceni Egyetemmel, ahol az Egyetem Emlékérmét kapta meg. Ezen kívül számos hazai elismerést és kitüntetést kapott, amelyekkel nem csak kutatói és oktatói, de közéleti tevékenységét is elismerték, ezek közé tartozik, hogy Állami Díjat is kapott és Ungvár díszpolgárává, 1997-ben pedig Az év Emberévé választották.

Halálával a kárpátaljai értelmiség, a tudományos élet kimagasló tudós-egyénisége ment el közülünk, aki mindig a kutatást és az oktatást helyezte előtérbe, aki örömét lelte a tudomány titkainak felfedezésében és annak rejtett szépségeiben, és a társadalom szellemi fejlődésének szentelte életét.

Czitrovszky Aladár
a Wigner Fizikai Kutatóközpont
Szilárdtestfizik ai és Optikai Intézetének nyugalmazott igazgatója