Mit tudunk az ukrajnai háború katonai eseményeiről és honnan tudjuk? – Rácz András tudományünnepi előadása videón

Mi történik Ukrajnában, és milyen forrásokat használ ennek feltárásához egy kutató? Erről beszélt a Magyar Tudomány Ünnepe megújult tudomány-népszerűsítő előadássorozata, a Tudományünnep+ első rendezvényén Rácz András Oroszország-szakértő, háborús elemző, a Német Külpolitikai Társaság munkatársa az Akadémia Székházában.

2022. november 4.

Rácz András előadásában részletesen bemutatta azokat a nyilvánosan hozzáférhető forrásokat, amelyekből az elemzők világszerte dolgoznak, hogy minél pontosabb képet kaphassanak az Ukrajnában zajló háborúról. Mint mondta, a kutatók dolgát jelentősen segítik a napról napra gyarapodó és hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló felvételek. Ez a háború az okostelefonok kamerái előtt zajlik fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mindkét hadviselő fél által folytatott dezinformációs műveletek miatt a valós helyzet felvázolása nem könnyű feladat.

Szólt arról is, hogy a közösségi média mára fontos tudományos együttműködési platformmá vált. Jelentőségét elsősorban az adja, hogy minden korábbinál gyorsabb és átfogóbb információcserét tesz lehetővé kutatók, elemzők, újságírók és politikusok között.

Rácz András előadásáról készített képgalériánk a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadásban szó volt a háború eleje óta folyamatosan változó orosz stratégiáról, az orosz és ukrán veszteségekről, az orosz gazdaság állapotáról, az oroszországi közhangulat szondázásának nehézségeiról, valamint arról is, hogy meddig tarthat a háború, és van-e realitása jelenleg a békéről beszélni.


Az ukrajnai háborút és várható következményeit vizsgálja majd az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya interdiszciplináris konferenciája is. Az előadók világpolitikai összefüggésben elemzik az ukrajnai háborút, s választ keresnek arra, hogy a háború miképpen érinti a jövő gazdaságát, a világ és hazánk biztonságpolitikai helyzetét, napjaink nemzetközi jogrendjét, továbbá megvitatják a háborús dezinformáció szerepét az ukrajnai konfliktusban, valamint a háborús cselekményekért való felelősségre vonás lehetőségeit.


Idén megújult a Magyar Tudomány Ünnepének tudomány-népszerűsítő előadássorozata, Tudományünnep+ néven. Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, megújult környezetben. Az ukrajnai háborún kívül szól lesz még az energiaválságról és a klímaváltozásról, de olyan témák is terítékre kerülnek, mint a magyarok honfoglalás előtti történelme, a látás visszaállításának lehetőségei, az élővilág sokféleségének jelentősége vagy a laborhús mint a jövő élelmiszere.

A 30 perces előadások után az esték házigazdái az előadóval és a közönséggel együtt összegzik, értelmezik és fűzik tovább az elhangzott gondolatokat.

Még 10 alkalommal várjuk az érdeklődőket este 18.00 órai kezdettel.

Előadásismertetők és regisztráció