Eseménynaptár

'Vegahús és laborétel – Alternatív élelmiszerek előállítása, versenyképessége és széles körű alkalmazásuk jövőbeni lehetőségei

Vegahús és laborétel – Alternatív élelmiszerek előállítása, versenyképessége és széles körű alkalmazásuk jövőbeni lehetőségei

Tudomány-népszerűsítő előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2022. november 16. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Az esemény közvetítését itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.


Előadó: Popp József agrárközgazdász

A globális népességnövekedés továbbra is populációs bombát jelent, ezzel szemben a Föld biokapacitása korlátozott. A növekvő élelmiszer-szükséglet földhasználat-változáshoz, többek között erdőirtáshoz vezet, az erdő helyét mezőgazdasági tevékenység, elsősorban marhatartás, valamint pálmaolaj- és szójatermelés váltja fel. Mindez jelentősen hozzájárul a globális klímaválsághoz: az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért élelmiszer-ellátási láncok felelnek, főleg a fosszilis energia növekvő felhasználása miatt. Számottevő azonban az állattenyésztés metánkibocsátása is, aminek oka, hogy a világ fejlett országaiban az élelemfogyasztási szokásokban meghatározó szerepet tölt be az állati fehérje.
Hogyan kell megváltoztatni a globális élelmiszer-termelést a fenntarthatóság érdekében? Milyen alternatív fehérjeforrások közül választhatunk? Hús-e a vegahús, az air protein vagy a laborhús? A vega- és laborhús előállítása valóban kisebb ökológiai lábnyomot hagy, mint a hagyományos hústermelés? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ előadásában Popp József.

 

Névjegy

Popp József agrárközgazdász, a Neumann János Egyetem egyetemi tanára, az MTA levelező tagja. 40 éve dolgozik kutatási-oktatási területen belföldön és külföldön egyaránt. Több egyetemen épített fel a körforgásos gazdaság és a bioökonómia kutatásával foglalkozó kutatócsoportokat. Legfontosabb eredményeit az élelmezés-, környezet- és energiabiztonság területén érte el.

 

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály