Szakmai együttműködés és tudománynépszerűsítés – a Nemzetközi Csillagászati Unió száz éve Szakmai együttműködés és tudománynépszerűsítés – a Nemzetközi Csillagászati Unió száz éve

Szakmai együttműködés és tudománynépszerűsítés – a Nemzetközi Csillagászati Unió száz éve

Száz éve alapították meg a csillagászok világszervezetét, a Nemzetközi Csillagászati Uniót (IAU). Milyen szerepe volt a világegyetem kutatásában, és milyen feladatai vannak a csaknem 14 000 fős taglétszámú világszervezetnek, amelynek magyar nemzeti bizottságát az MTA Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága alkotja? Szabados László csillagász összeállítása.

Vulkanológiai detektívmunka Székelyföldön Vulkanológiai detektívmunka Székelyföldön

Vulkanológiai detektívmunka Székelyföldön

Egy erdélyi szunnyadó tűzhányó a Csomád, és más, hasonló vulkánok működésének jobb megértéséhez járulnak hozzá azok az eredmények, amelyekről az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport számolt be három új tudományos cikkében.

A Sas leszállt – fél évszázada lépett először ember a Holdra A Sas leszállt – fél évszázada lépett először ember a Holdra

A Sas leszállt – fél évszázada lépett először ember a Holdra

1969. július 20-án az amerikai Apollo-11 expedíció holdkompja leszállt a Nyugalom Tengerén. A történelem során először járt ember idegen égitest felszínén. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – az elsőként Holdra lépő Neil Armstrong mondata azóta ikonikussá vált.

Zuckerberg alapítványa támogatja a szegedi mesterségesintelligencia-kutatásokat Zuckerberg alapítványa támogatja a szegedi mesterségesintelligencia-kutatásokat

Zuckerberg alapítványa támogatja a szegedi mesterségesintelligencia-kutatásokat

A Chan Zuckerberg Initiative kutatási támogatását ítélték oda a szegedi Horváth Péter bioinformatikus csoportjának. Több más szegedi kutatócsoporttal együttműködve világviszonylatban is egyedülálló egysejt-analitikai eljárást fejlesztettek ki és tökéletesítenek annak érdekében, hogy a szervezet építőköveinek egyedi elemzésével a legapróbb eltéréseket is felfedezhessék, utat nyitva ezzel a sejtbiológiai folyamatok és a kóros elváltozások jobb megértésének. Horváth Péter szerint a mesterséges intelligencia jelenleg zajló forradalma a legmodernebb molekuláris módszerekkel kombinálva megalapozhatja a következő évtized orvosbiológiai áttöréseit.

Átadták az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárát Átadták az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárát

Átadták az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárát

Az MTA KIK törökbálinti raktárépületének 800 nm alapterületű, felújított szárnyában három szinten összesen csaknem 13 ezer méternyi polc kapott helyet. Idekerül majd a Magyar Tudományos Akadémia Levéltára, régi és újabb kiadványai, valamint a könyvtár néhány könyvritkasága és az Akadémiára szállt hagyatékok egy része. Az új részben digitalizációs műhely, könyvtakarító gép, valamint a legértékesebb könyvek számára trezor is található.

  • 668 találat
  • További