Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program

„Társadalmi befogadás a jelnyelven át!”

Budapesten tartották a Siketek Világszövetségének 3. nemzetközi konferenciáját. Az eseményen részt vett az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport is.

2017. november 9–10-én Budapesten tartották a Siketek Világszövetségének 3. nemzetközi konferenciáját, amelyet a World Federation of the Deaf (WFD) és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) közösen szervezett. A konferencián az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport két munkatársa, dr. Bartha Csilla és Romanek Péter Zalán is plenáris előadást tartott „Diversity, shared, re-shaped authenticities and partnership in learning and knowledge construction: The SIGNificant Chance Project címmel. Az előadás célja az volt, hogy új utakat mutasson elmélet és gyakorlat tudományos és az érintett közösségre épülő integrációjára. A konferencia mottója: „Társadalmi befogadás a jelnyelven át!” a jelnyelv elfogadása és a társadalmi befogadás közti összefüggésre hívta fel a figyelmet. A konferencián szó volt többek között a jelnyelv minél teljesebb körű elismeréséről, a bilingvális oktatás fontosságáról, az akadálymentes kommunikációról, a siket munkavállalókról a munkaerőpiacon, valamint a siketek minél szélesebb körű részvételi lehetőségeiről a döntéshozatalban. Ahogy dr. Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, európai parlamenti képviselő fogalmazott céljaikról a konferenciát megnyitó beszédében: „Mit akarunk elérni? Teljes társadalmi befogadást a jelnyelven át! Azt szeretnénk, és kitartóan küzdünk érte, hogy a magyar siket gyermekek jövőjét közösen biztosítsuk azzal, hogy számukra anyanyelvükön, a magyar jelnyelven és ugyanúgy magyar nyelven biztosítsuk az oktatást. A kétnyelvű oktatási metódus a kulcs számukra a tudás megszerzéséhez és ahhoz, hogy teljes jogú tagjai legyenek a társadalomnak, szülessenek siket vagy halló családokba.”

A nagyszabású konferencián számos meghatározó siket politikus, képviselő és kutató is részt vett, a megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a zárórendezvényen pedig Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a konferencia fővédnöke mondott beszédet.

Tovább az MTA Nyelvtudományi Intézet cikkére