Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

IX. Széchenyi-emlékbeszéd 2018 április 9-én

Előadást tartott Falus András, koncert adott a Qaartsiluni Ensemble, átadták a Szekeres György Műfordítói Érmet

2018. március 19.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2010. évben indította újra a reformkor nagy alakját felidéző, évtizedeken keresztül elmondott, majd 1944-ben megszakadt emlékbeszédeket - miután az Akadémiai Kiadóval közösen kiadta a Széchenyi emlékezete; Serlegbeszédek a Nemzeti Kaszinóban 1864-1944 című dokumentumkötetet. A tartalom persze új. A cél az, hogy méltó módon, retorikai sallangoktól mentesen emlékezzünk, és ébren tartsuk Széchenyi István szellemét. Évente egy-egy nemzetközileg elismert tudóst, művészt kérünk fel arra, hogy Széchenyi halálának évfordulójához (április 8.) közeli időben tartson előadást az Akadémián tetszése szerinti témáról - kapcsolódva Széchenyi István eszméihez, amelyek ma éppoly időszerűek, mint a maguk korában voltak.

2018. április 9-én, hétfőn, 19 órakor Falus András genetikus tartott előadást ebből az alkalomból Tudomány és etika; genetika–gén-etika címmel a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A beszéd előtt kapta meg Gulyás Adrienn, az idei díjazott a Szekeres György Műfordítói Érmet. Bognár Róbert laudációját Várday Szabolcs olvasta fel.

Fotó: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás
Az estről készült felvételek megtekinthetők itt:

A beszéd után a Qaartsiluni Ensemble adott koncertet:

Borbély László: zongora;
Rákóczy Anna: fuvola;
Petrovics Anna: fuvola
Horia Dumitrache: klarinét;
Kántor Balázs: cselló
Rozmán Lajos: klarinét, művészeti vezető

A részletes meghívó innen tölthető le.

Az esten készült képek megtekinthetők itt: