Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

A 100 éves Ulysses című dokumentumfilm magyar bemutatója

2022. szeptember 8.

A 100 éves Ulysses című dokumentumfilm magyar bemutatója 2022 (magyar felirattal)

Írország Nagykövetsége a Széchenyi Akadémiával együttműködve szeretettel meghívja Önt a „100 éves Ulysses” című dokumentum film magyarországi premierjére.

Az esemény meghívója elolvasható itt.

Időpont: 2022. szeptember 14., szerda, 18 óra

Helyszín: Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi tér 9., II. em.)

A filmvetítés ingyenes, de kérjük regisztráljon a következő Eventbrite linken:

https://www.eventbrite.ie/e/hungarian-premiere-100-years-of-ulysses-tickets-411223950907

A könyv megjelenésének 100. évfordulója alkalmából készült „100 Years of Ulysses” című egyórás dokumentumfilmet Frank Callanan történész írta és Ruán Magan rendezte. A magyar felirattal ellátott dokumentum film a modern idők egyik leginkább kritizált és egyik legtöbb botrányt kiváltott könyvét kívánja feltárni. A „100 Years of Ulysses” című filmben elhangzó interjúk írókkal és tudósokkal, köztük Eimear McBride-dal, Paul Muldoonnal, John McCourttal, Margaret O Callaghannel, valamint az archív felvételek és fényképek, Jess Tobin, Brian Lalor és Holly Pereira újonnan megrendelt művészeti alkotásai, valamint Natasa Paulberg gyönyörű eredeti partitúrája mind egy új utazásra viszi a nézőket az egyik leginspirálóbb és legbefolyásosabb regény szívébe, és felfedi, hogy ez mennyire aktuális ma is, mint valaha.

Száz éve, 1922. február 2-án jelent meg először James Joyce Ulysses-e, Sylvia Beach egy kis párizsi könyvesboltjában. A könyv, amely Joyce életéből 7 évet emésztett fel, olyan éveket, amikor családja körülményei nagyon nehézek voltak, mély hatással lesz a következő évszázad irodalmára és kultúrájára. Egyetlen huszadik századi regény sem vetekedett az Ulyssesszel.

Bár az Ulysses-t kezdetben betiltották Amerikában és Nagy-Britanniában, ahol egyaránt sokkolta és megdöbbentette Joyce eposzát, ám a mű hamarosan a modernizmus remekeként és az irodalmi kifejezés forradalmának számított. Olyan sokszínű alkotókat inspirált, mint Eileen Grey, Sergei Eisenstein, Man Ray és Bob Dylan. De Írországban Joyce-t árulással vádolták, mert háborúba kezdett az ír katolikus egyházzal, és megtagadta saját népét. Azzal is vádolták, hogy figyelmen kívül hagyta nemzete hosszas harcát a Nagy-Britanniától való függetlenségért, amely 1922-ben csúcsosodott ki az Ír Szabad Állam megalapításával – mindössze hetekkel az Ulysses megjelenése előtt.

Manapság azonban Joyce és Ulysses újra a figyelem középpontjába került. Az új kutatások azt sugallják, hogy Joyce háborúját a katolikus egyház és a nacionalizmus ellen a népe és kultúrája iránti legmélyebb elkötelezettség motiválhatta. Az Ulysses egy prófétai szöveg lehet, amely nemcsak Írország, hanem Európa és a világ jobb jövőjét képzeli el.