Kihívások a huszonegyedik századi egészségügyben – Kosztolányi György az Arénában

Az orvostudomány feladatairól, az egészségüggyel szemben megfogalmazott társadalmi elvárásokról, valamint az egészségügyi rendszer finanszírozási problémáiról is beszélt Kosztolányi György akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya, valamint az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hallgassa meg a teljes felvételt!

2017. szeptember 21.

Kosztolányi György beszélt azokról a tapasztalatokról, amelyek szerint az egészségüggyel szemben támasztott igények jelentősen meghaladják a valós szükségleteket, miközben az egészségügy finanszírozása egyre több forrást igényel. Az akadémikus az interjúban felidézte az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért elnevezésű bizottság megalakításának előzményeit, és beszélt a testület céljairól is.

Elmondta, hogy a modern társadalmak egészségüggyel kapcsolatos problémáinak elemzésébe az orvostudományokon túl bevonták más tudományterületek – a közgazdagság-tudomány, a szociológia és az informatika – képviselőit is. Az egészségügy rendkívül összetett problémái ugyanis multidiszciplináris megközelítést tesznek szükségessé.

Az interjú ide kattintva hallgatható meg.

Arról, hogy miért van szükség Magyarországon is egy új, átfogó népegészségügyi programra, az MTA 187. közgyűléséhez kapcsolódó konferencián is szó volt. A tanácskozás előadói a 21. század globális egészségügyi válságát és a hazai vonatkozásokat is elemezték. Az előadásokról készült videofelvételek itt nézhetők meg.