Aktív lesz a Közoktatási Elnöki Bizottság – interjú Pléh Csabával

„Az MTA elnöki bizottságának nincsenek kompetenciái megváltoztatni a közoktatás jelenlegi rendszerét. De világosan exponálhatja a feszültségeket és azt, hogy milyen gyakorlatokat tart jobbnak. Nem vagyok hurráoptimista, de azt gondolom, világos véleményt mondhatunk a dolgokról.” Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának újonnan felkért elnökével készített interjút Ónody-Molnár Dóra, az 168 óra újságírója.

2017. október 24.

Pléh Csaba szerint izgalmas lesz az a típusú vezető szerep, amire ebben a bizottságban szükség van, elsősorban azért, mert az oktatás ügye politikailag előtérben álló kérdés. „Az iskola, a köznevelés a szimbolikus hatalom terepe. Ezért is annyira érzékeny ez a pozíció” – mondta.

Az interjúból kiderül, hogy valószínűleg jövő tavasszal kapja meg véleményezésre az MTA az új NAT tervezetét. Ezzel kapcsolatban Pléh Csaba elmondta: „Azt gondolom, elindul egy társadalmi vita. És az MTA elnökét segítő közoktatási bizottság aktív lesz. Lesz egy munkatervünk, amelynek csak egy része az, hogy a miniszteri biztos csapata által készített anyagokhoz hozzászólunk. De ezenkívül napirenden szeretném tartani például azt a kérdést, hogy a tudáshordozók és a tudáshoz való hozzáférés megváltozása miként befolyásolja a pedagógiai feladatokat, milyen hatással van a közoktatásra.”

Pléh Csaba szerint az MTA elnöki bizottságának nincsenek kompetenciái megváltoztatni a közoktatás jelenlegi rendszerét, de világosan exponálhatja a feszültségeket és azt, hogy milyen gyakorlatokat tart jobbnak. „Nem vagyok hurráoptimista, de azt gondolom, világos véleményt mondhatunk a dolgokról” – mondta a Közoktatási Elnöki Bizottság új elnöke.

Az interjú a 168 óra honlapján olvasható.