Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság

Bizottságunk tagjai az NKFIH esélyegyenlőségi workshopján

Bizottságunk két tagja - Balázsi Katalin és Solymosi Katalin - 2022. november 30-án előadóként vettek részt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) nemi esélyegyenlőségi tervekkel kapcsolatos workshopján, ahol többek között a Nők a Tudományban Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia és a Fiatal Kutatók Akadémiája vonatkozó intézkedéseit és bevált jó gyakorlatait mutatták be.

Főtitkári Elismerés Bizottságunk titkárának, Máté Hajnalka Mártának

Az MTA főtitkára 2022. októberében elkötelezett munkájáért, szakértelméért és lojalitásáért Főtitkári Elismerésben részesítette Máté Hajnalka Mártát, az MTA Titkársága Elnöki és Alelnöki Titkárságának alelnöki titkársági szakreferensét, aki titkárként többek között a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság munkáját is segíti.

Kutatónőket segítő pályázatot hirdetett az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia 2022. december 6-ai beadási határidővel ismét meghirdette a kisgyermeket nevelő kutatókat (kutatónőket és gyermeküket egyedül nevelő férfiakat, valamint fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermeket nevelő kutatókat) támogató kutatási pályázatait.

Nemzetközi konferencia a kutatónők helyzetéről a tudományünnepi programsorozat keretében

Bizottságunk és a Magyar Szociológiai Társaság közös szervezésében 2022. november 16-án 10-12 óra között "Nők a tudományban – A nők helyzete a tudományos pályán" címmel került megrendezésre egy nemzetközi konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében. A programon részt vett Bizottságunk korábbi és jelenlegi elnöke, Lamm Vanda, az MTA alelnöke és Bollobás Enikő akadémikus, valamint Bizottságunk több tagja is (Balázsi Katalin, Nagy Beáta, Pető Andrea). A program szervezője Bizottságunk tagja, Nagy Beáta volt.

Emlékülés Hugonnai Vilma halálának évfordulója alkalmából az MTÜ-n

Részben az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága szervezésében a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával 2022. november 15-én, 10 órai kezdettel megemlékeztünk Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő születésének 175. és halálának 100. évfordulójáról. A programot Bizottságunk elnöke, Bollobás Enikő akadémikus nyitotta meg és vezette le.

Tudományünnepi előadások a biotechnológiai kutatás-fejlesztésben dolgozó kutatónők részvételével

Vértessy G. Beáta akadémikus szervezésében és moderálása mellett Bizottságunk 2022. november 9-én 10-12 óra között "Nők a tudományban – Biotechnológia a kutatás-fejlesztésben: kurrens trendek" címmel előadássorozatot rendezett a Magyar Tudomány Ünnepén. Az eseményen a biotechnológia területén dolgozó kutatónők tartottak előadást, melyet kerekasztal-beszélgetés követett.

Átfogó felmérés a hazai fiatal kutatók nehézségeiről

A Fiatal Kutatók Akadémiája kezdeményezésére 2021-ben átfogó felmérés készült a hazai 45 év alatti kutatók helyzetéről. Az adatokon alapuló, részletes, tudományos igényű kutatási jelentést a felmérést végző kutatócsoport – köztük Bizottságunk tagja, Solymosi Katalin – most publikálta. Az eredmények többek között egyértelműen kimutatták, hogy a kutatónők keresete szignifikánsan alacsonyabb a férfi kutatókénál, valamint, hogy feltehetően a gyermekvállalással összefüggésben a nők publikációinak száma és a cikkekre kapott hivatkozásaik száma is alacsonyabb a férfi kutatók hasonló értékeinél bizonyos korosztályokban.

  • 32 találat
  • További