Tardos Gábor akadémikus elnyerte az Európai Kutatási Tanács Advanced Grantjét

Az MTA levelező tagja, korábbi Lendületes kutató Effective Random Methods in Discrete Mathematics című pályázatával nyerte el az öt évre szóló, két és fél millió euró (körülbelül 950 millió forint) összegű támogatást.

2022. április 28.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy hosszú távra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Olyan vezető kutatók pályázhatnak – életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül –, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

A legújabb Advanced Grant nyertesek 21 országban fogják az ERC által támogatott kutatásaikat megvalósítani. Az 1753 pályázó 20,8 százaléka volt nő, a nyertesek között arányuk már 25 százalék volt. 2014-ben a támogatást elnyert kutatónők aránya 10 százalék volt.

Tardos Gábor pályázatának célkitűzése egy korábban kidolgozott algoritmikus módszer és a mögötte rejlő struktúrák minél szélesebb körű használata számos egymástól távol álló matematikai probléma jobb megértésére.
A pályázat 2022. október 1-én indul.

Mint arról korábban márt hírt adtunk, az Európai Kutatási Tanács (ERC) ötéves, kétmillió eurós támogatásával folytathatja kutatásait a Consolidator Grantet elnyert három magyar kutató. Fejérdy András és Kármán Gábor történészek a Bölcsészettudományi Kutatóközpontból, Janáky Csaba kémikus pedig a Szegedi Tudományegyetemről.

Az Advanced Grant nyerteseinek teljes listája itt tekinthető meg.
További részletek az ERC oldalán olvashatók.