Három magyar kutató nyert az Európai Kutatási Tanács Consolidator Grant pályázatán

Fejérdy András és Kármán Gábor történészek a Bölcsészettudományi Kutatóközpontból, Janáky Csaba kémikus pedig a Szegedi Tudományegyetemről az Európai Kutatási Tanács (ERC) ötéves, kétmillió eurós támogatásával folytathatja kutatásait.

2022. március 17.

2652 pályázó közül 313-an nyertek támogatást, összesen 632 millió euró összegben az European Research Counsil (ERC) Consolidator Grant pályázatán.

A nyertesek között ezúttal 3 magyar kutató is található: Fejérdy András és Kármán Gábor történészek a Bölcsészettudományi Kutatóközpontból, Janáky Csaba kémikus pedig a Szegedi Tudományegyetemről.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy hosszú távra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Olyan vezető kutatók pályázhatnak – életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül –, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

A Consolidator Grant a középső a három nagy egyéni ERC-pályázattípus közül. 5 évre maximum 2 millió eurós támogatást ajánl a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező kutatóknak, akik a PhD-fokozat megszerzését követő 7–12 évben indulhatnak a pályázaton.

A nyertes magyar kutatókat és kutatásaikat az Akadémia honlapján, az mta.hu-n részletesebben is bemutatjuk majd.

További részletek az ERC honlapján olvashatók. A nyertesek teljes listája itt érhető el.