Roska Botond, az MTA külső tagja a 2024. évi orvosi Wolf-díj nyertese

A Svájcban élő magyar neurobiológus José-Alain Sahellel megosztva nyerte el a díjat „a látás megmentéséért és vak emberek látásának helyreállításáért az optogenetika segítségével”.

2024. július 4.

Amint a díj méltatása fogalmaz: Roska erőteljes humán neurobiológiai alapkutatásának és Sahel klinikai és transzlációs szemészeti ismereteinek kombinációja jelentős mérföldkőhöz vezetett a vakság elleni küzdelemben és tágabb értelemben az optogenetika területén.”

A Wolf-díjról

A díjat 1978-ban alapította Richard Wolf milliárdos feltaláló azzal a céllal, hogy elismerje a jelenkor legkiválóbb tudósainak és művészeinek „az emberiség érdekeit és az emberek közti baráti kapcsolatokat segítő eredményeit”. Az elismerést öt tudományos és egy művészeti kategóriában adják át jobbára évente (nem ritka, hogy kimarad egy-egy év) Izraelben. A díjjal, amelyet több tudományterületen a Nobel-díjhoz közeli presztízsűnek tartanak, 100 000 dollár pénzjutalom is jár.
Az idei díjazottak között egy másik magyar is van: a zeneművészeti elismerést Kurtág Györgynek ítélték oda.

Roska Botond Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Roska Botond a bázeli Institue of Molecular and Clinical Ophtalmology igazgatója és a budapesti Brain Vision Center egyik alapítója. Kutatómunkája a látás mechanizmusainak feltárásával és a vak emberek látásának helyreállításával kapcsolatos. Alap- és transzlációs kutatási eredményei együttesen vezettek a sejttípusokra irányuló, génterápiás látás helyreállításához vakságban.

Amint a Wolf-díj méltatása kiemeli, a neurobiológus Roska Botond és a transzlációs medicina szakértőjeként ismert Sahel (róla itt olvashatunk a Wolf-díj oldalán) a Nature Medicine 2021 májusában megjelent korszakos tanulmányában számoltak be az első vak betegről, aki részben visszanyerte látását. Bemutatták a részleges látás helyreállításának megvalósíthatóságát optogenetikai terápia és mesterséges szemüvegek segítségével. Egy retinitis pigmentosa-beteg, akinek látása kezdetleges fényérzékelésre korlátozódott, a kezelt szem segítségével az erre a célra kifejlesztett rehabilitációs protokollok után visszanyerte a képességét a különböző tárgyak felismerésére, számolására, helymeghatározására és megérintésére.

Roska Botond munkásságával többször is foglalkoztunk az mta.hu-n: