Nemek közötti egyenlőség: ajánlások tudományos szervezeteknek

A tudományban ma is a férfiak dominanciája érvényesül, még azokon a kutatóhelyeken is, ahol arányaiban több a női kutató. Az utóbbi években számos tanulmány vizsgálta a női kutatók, illetve a nemek közötti egyenlőség helyzetét a tudományos életben. Az eredmények alapján két európai kézikönyv, gyakorlati útmutató is készült az elmúlt időszakban, a Science Europe és az Európai Bizottság kiadásában.

2017. március 31.

A Science Europe – amely egy 43 európai kutatásfinanszírozó és kutatást végző szervezetet összefogó szövetség – egyik fő célja, hogy biztosítsa a kutatói karrier egyenlő feltételeit és lehetőségeit mind a nők, mind a férfiak számára. Februárban megjelent, Improving Gender Equality in Research Organizations című gyakorlati útmutatójukban a kutatással foglalkozó szervezeteknek nyújtanak segítséget ahhoz, hogy egymás tapasztalataiból tanulva fejleszteni tudják saját szervezeti stratégiáikat. Több országban bevált módszereket és jó gyakorlatokat tartalmaz, emellett indikátorokat javasol ahhoz, hogy egy adott intézmény felmérhesse a nemek közötti egyenlőség helyzetét, illetve meghozhassa a szükséges intézkedéseket. A kiadvány a nemek közötti egyenlőségről szóló kutatások aktualitásait is bemutatja.

Az útmutató itt elérhető.

Az Európai Bizottság kutatási és innovációs irányelvein belül három fő alappillérre helyezi a társadalmi nemek közötti egyenlőség (gender equality) stratégiáját: az egyenlőség előmozdítása a tudományos karrierben, a nemek azonos arányának biztosítása a döntéshozás folyamatában és szervezeteiben, illetve a genderkérdés bevonása a kutatási és innovációs tartalmakba. Ezek fejlesztésére alkotta meg az Európai Bizottság a Gender Equality in Academia and Research GEAR tool című kézikönyvét, mely több aspektusból közelíti meg a genderkérdést. Kiemeli az Unió által megfogalmazott normatívákat, felhívja a figyelmet a változtatás szükségességére, amit magyarázatokkal és tanulmányokkal támaszt alá, végül pedig sok működő vagy tervezés alatt álló jó gyakorlatot mutat be, hogy legyen honnan tanulni és példákat ellesni.

Az útmutató itt elérhető.