Megnyílt a pályázati lehetőség az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megszerzésére

A tudományos kiválóságot a kutatók mellett a korábban az MTA-hoz, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóhelyeken kívül az egyetemi kutatóhelyekre is kiterjeszti az Akadémia. Az ennek érdekében az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés elnyerésére első ízben kiírt pályázat a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek pedig reális perspektívát ad. A 2021. március 31-én meghirdetett pályázati felhívás után április 15-én megnyílt a pályázati felület is, mellékleteivel együtt elérhető a részletes pályázati útmutató.

2021. április 15.

A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Most elérkezettnek látja az időt arra, hogy a tudományos kiválóság elismerését kiterjessze a tudományos intézményekre is.

A kutatóhelyek most bevezetendő minősítési rendszerét az MTA elnökének kezdeményezésére elnökségi bizottság dolgozta ki, amelyben valamennyi nagy tudományterület képviseltette magát. Jelentős előrelépés, hogy az új minősítési rendszer egységesen érvényes, de valamennyi tudományterület, így a bölcsészet- és társadalomtudományok sajátosságait is elismerő értékelési kritériumokat és minősítési módszert alkalmaz, amelynek általános elfogadottságát jelzi, hogy a minősítési rendszert és a hozzá kapcsolódó pályázatot az MTA Elnöksége egyhangú döntéssel hagyta jóvá.

A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia.

A Magyar Tudományos Akadémia az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés elnyerését a most először kiírt pályázattal kívánja lehetővé tenni.

A pályázat beadásával kapcsolatban felmerülő kérdések esetén a következő e-mail-címen kérhet információt: kivalosag [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu.

Az érdeklődő kutatóhelyek első bejövő kérdései alapján a Pályázati útmutató frissítésre került.


A pályázat és az ahhoz kapcsolódó, letölthető dokumentumok:

A pályázati felhívás ide kattintva olvasható.