Már több mint 45 millió forintot gyűjtöttek orvosoknak és ápolóknak az MTA tagjai és doktorai

Akadémiai tagok és doktorok egyhavi tiszteletdíjukat ajánlották fel a koronavírus-járványban megbetegedett emberek egészségéért első vonalban küzdő orvosoknak és munkatársaiknak, ezzel is kifejezve irántuk nagyrabecsülésüket és erkölcsi elismerésüket. Május elejéig 278 fő 45 724 054 forintot adományozott a Szent László Alapítvány részére.

2020. május 18.

A kezdeményezést támogatta az Akadémia elnöke, Lovász László is, és a felhívást tartalmazó levelet intézett az MTA összes tagjához és doktorához.

Az MTA Titkárság erre a célra létrehozott számlájára május 7-ig 278 adományozótól 45 724 054 forint érkezett. Ezt az összeget a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány számára utalta át az MTA Titkárság. A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kulcsszerepet játszik a járványügyi helyzet kezelésében.

„Kérjük, fogadják köszönetünket a rövid idő alatt is szép számban kinyilvánított, nagyvonalú adományozási készségükért és adományaikért, melyben példánkat, a fenti összegből következően, sokan követhették” – fogalmaztak az adományozóknak írt levelükben a gyűjtés kezdeményezői. Mint írták: „…örömünkre szolgál, hogy ezen méltányos összeggel a koronavírus-járvány frontvonalában dolgozó, életeket mentő orvosok és segítőik iránti elismerésünknek és nagyrabecsülésünknek a Magyar Tudományos Akadémia nevében is kifejezést adhattunk.”

A koronavírus-járványban megbetegedett emberek egészségéért első vonalban küzdő orvosok és munkatársaik számára történő adománygyűjtés ezzel még nem fejeződött be. Lovász László korábban az egész köztestületet felhívta arra, hogy támogassanak más, szintén a járvány elleni küzdelmet támogató alapítványokat is. Az MTA Elnöksége pedig április végén azt javasolta, hogy a minden évben a Közgyűlés által meghatározott, immár hagyományos jótékonysági gyűjtés kedvezményezettjei – összhangban a márciusban indított akadémiai kezdeményezésekkel – szintén az orvosok és munkatársaik legyenek.