Orvosoknak és ápolóknak gyűjt a Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és doktorainak egy csoportja március 30-án felhívást tett közzé, melynek kezdeményezői elhatározták, hogy egyhavi akadémiai tiszteletdíjukat felajánlják a koronavírus-járványban megbetegedett emberek egészségéért első vonalban küzdő orvosoknak és munkatársaiknak, ezzel is kifejezve irántuk nagyrabecsülésüket és erkölcsi elismerésüket.

2020. április 9.

A kezdeményezést támogatta az Akadémia elnöke, Lovász László is, és a felhívást tartalmazó levelet intézett az MTA összes tagjához és doktorához. Az MTA Titkárság az erre a célra létrehozott számlájára beérkező felajánlásokat a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány számára utalja át 2020. április 30. után egy összegben. A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kulcsszerepet játszik a járványügyi helyzet kezelésében.

A részletekről az itt elérhető elnöki levélből tájékozódhatnak.

Mivel a járványhelyzetben egyre több egészségügyi intézmény dolgozói végzik nagy fizikai és lelki megterhelés mellett, egészségüket is kockáztatva munkájukat, Lovász László most arra hívja fel a Magyar Tudományos Akadémia 17 ezer köztestületi tagját, hogy lehetőségeikhez mérten pénzbeli adománnyal is támogassák az egészségügyben dolgozók munkáját. Lovász László arra kéri a köztestület tagjait, hogy támogatásukat közvetlenül az általuk támogatni kívánt kórház vagy egyéb egészségügyi intézmény megfelelő alapítványának utalják.