Folytatódik az akadémiai gyűjtés az orvosoknak és ápolóknak

Az MTA Elnöksége azt javasolja, hogy a minden évben a Közgyűlés által meghatározott, immár hagyományos jótékonysági gyűjtés kedvezményezettjei – összhangban a márciusban indított akadémiai kezdeményezésekkel – a koronavírus-járványban megbetegedett emberek egészségéért első vonalban küzdő orvosok és munkatársaik legyenek.

2020. május 3.

Az MTA 186. közgyűlése 2015-ben döntött arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia – társadalmi felelősségvállalása részeként – lehetőséget teremt az akadémikusok, illetve az MTA köztestülete minden tagja számára, hogy jövedelmük egy általuk meghatározott részét jótékonysági célra ajánlják fel.
A beérkezett adományokat az MTA számláján elkülönítve tartják nyilván,
a felhasználás célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

Az Akadémia 2019. évi 191., rendes közgyűlésén arról született döntés, hogy az MTA köztestületének tagjai a veleszületetten sérült csecsemők és gyermekek rehabilitációjára gyűjtenek. A soron következő, 193. közgyűlés számára az MTA Elnöksége azt javasolja, hogy a jótékonysági gyűjtés kedvezményezettjei
– összhangban a márciusban indított akadémiai kezdeményezésekkel –
a koronavírus-járványban megbetegedett emberek egészségéért első vonalban küzdő orvosok és munkatársaik legyenek.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és doktorainak egy csoportja március 30-án tett közzé egy felhívást. A kezdeményezők egyhavi akadémiai tiszteletdíjukat felajánlották a koronavírus-járványban megbetegedett emberek egészségéért első vonalban küzdő orvosoknak és munkatársaiknak, ezzel is kifejezve irántuk nagyrabecsülésüket és erkölcsi elismerésüket.

A kezdeményezést támogatta az Akadémia elnöke, Lovász László is, és a felhívást megküldte az MTA tagjainak és doktorainak. Az MTA Titkárság az erre a célra létrehozott számlájára beérkező felajánlásokat a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány számára utalja át. Eddig 38 millió forint gyűlt össze az MTA Titkárság számláján.

Ezenkívül is történtek, illetve történnek felajánlások: az MTA elnöke április elején arra hívta fel a Magyar Tudományos Akadémia 17 ezer köztestületi tagját, hogy lehetőségeikhez mérten pénzbeli adománnyal támogassák a más egészségügyi intézményekben dolgozók munkáját is, közvetlenül az általuk támogatni kívánt kórház vagy egyéb egészségügyi intézmény megfelelő alapítványának utalva hozzájárulásukat.