Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megszerzésére irányuló pályázat meghirdetése a vállalkozások keretében működő kutatóhelyek számára

Az MTA 2021-ben első alkalommal hirdette meg az MTA Kiváló Kutatóhely pályázatot az egyetemek és a kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára, melynek eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést. Elérkezett az idő arra, hogy a tudományos kiválóság elismerését az MTA a vállalkozások keretében működő kutatóhelyekre is kiterjessze. A Kutatóhelyeket Minősítő Tanács szakmai előkészítésével a minősítés elnyerésére irányuló pályázatot hirdet az MTA a piaci szférában működő kutatóműhelyek számára.

2023. június 16.

A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. 2021-ben az MTA első alkalommal hirdette meg az MTA Kiváló Kutatóhely pályázatot az egyetemek és a kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára, aminek eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést. Elérkezett az idő arra, hogy a tudományos kiválóság elismerését az MTA a vállalkozások keretében működő kutatóhelyekre is kiterjessze.

A kutatóhelyek minősítési rendszerét az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa dolgozta ki, amelyben valamennyi nagy tudományterület képviseltette magát. Az új minősítési rendszer a vállalkozások keretében működő kutatóhelyek sajátosságait figyelembe vevő, egységes szempontrendszer alapján értékeli a kutatóhelyeket.

A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak döntési alapul is szolgáló objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kívánunk adni.

Az MTA által meghirdetett jelen pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató vállalkozások keretében működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységek számára magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.

A most megjelenő pályázat benyújtási határideje 2023. október 31. A felhívás részletei ide kattintva olvashatóak.