Új fejezet a magyar tudományban: több mint száz pályázat érkezett az MTA Kiváló Kutatóhely cím elnyerésére

A Magyar Tudományos Akadémia folyamatosan erősödő tudománypolitikai szerepvállalását jelzi, hogy a 2021-ben először kiírt MTA Kiváló Kutatóhely minősítésre 114 pályázatot nyújtottak be egyetemek és kutatóintézetek. Utóbbiak között található az MTA volt kutatóhálózatának 32 pályázata, ami erős akadémiai kötődésük egyik jele.

2021. június 15.

Az előzetes várakozásokat messze meghaladó számú pályázat 70 százaléka egyetemektől érkezett, ami azt bizonyítja, hogy az MTA jó döntést hozott az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés kiterjesztésével. Korábban – a kutatóhálózat elcsatolása utáni évben – ezt a címet csak a volt akadémiai kutatóintézetek kaphatták meg.

Az MTA 2021. március 31-én meghirdetett és a nagy érdeklődés miatt június 14-ig meghosszabbított pályázati felhívására megmozdult az ország legtöbb jelentős egyeteme, így például az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Pannon Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is.

A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel
a tudományos kiválóság elismerését – Freund Tamás, az MTA elnöke kezdeményezésére – az Akadémia most kiterjeszti a tudományos intézményekre is, ami új fejezetet nyit a magyar tudományos teljesítmények értékelésében.

Az új minősítési rendszer egységesen érvényes, de valamennyi tudományterület, így a bölcsészet- és társadalomtudományok sajátosságait is szem előtt tartó értékelési kritériumokat és minősítési módszert alkalmaz, amelynek általános elfogadottságát jelzi, hogy a minősítési rendszert és a hozzá kapcsolódó pályázatot az MTA Elnöksége egyhangú döntéssel hagyta jóvá. A pályázatok elbírálását külföldi szakértők bevonásával a májusi közgyűlésen Hunyady László rendes tag elnökletével megalakított Kutatóhelyeket Minősítő Tanács, valamint az MTA tudományos osztályai végzik.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megalapításával a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása. Az Akadémia által adott minősítés minden bizonnyal hazai és nemzetközi elismertséget hoz majd az azt elnyerőknek.