A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón

A 2021. május 27–28-án megtartott konferencia témája az alapkutatás és a felsőoktatás kapcsolata, valamint annak bemutatása, hogy a különböző kulturális és tudományos hátterű országokban milyen elgondolások alapján alakítják az egyetemi oktatás és az intézményrendszerben folyó kutatás viszonyát, hogyan képzelik el az érdeklődésvezérelt alap- és az alkalmazott kutatás jelenlétét a felsőoktatásban. A konferencia mindkét napjának teljes videofelvétele elérhető cikkünkben.

2021. június 7.

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége (Alliance of International Science Organizations, ANSO) a Kínai Tudományos Akadémia kezdeményezésére 2018-ban létrejött nonprofit, nem kormányzati nemzetközi tudományos szervezet, mely főként tudományos tanácsokat fogalmaz meg a fenntartható fejlődést elősegítendő, továbbá e területen átfogó nemzetközi kutatási és oktatási programokat szervez. A Magyar Tudományos Akadémia ott volt az alapító szervezetek között, és jelenleg is tagja az Irányító Testületnek. A szervezet nemrég klímaváltozási workshopot tartott, több állásfoglalást adott ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is.

A most megrendezett konferencia első napján köszöntőt mondott Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke, Pléh Csaba pedig bemutatta az előadókat és moderálta a beszélgetést. A magyar résztvevők közül ezen a napon adott elő az európai felsőoktatás és alapkutatás kapcsolatáról Halász Gábor, az ELTE oktatáskutatója, és szintén ezen a napon hallgathatták meg az érdeklődők Zhimin Chent, a Fudan Egyetem alelnökét a Budapestre tervezett új campusról. A két nap részletes programja itt érhető el.

Az első nap felvétele az alábbi videóra kattintva nézhető meg:

A konferencia második napján egyebek mellett a nemzetközi tudástranszfer és tudományfinanszírozás szingapúri tapasztalatairól adott elő Radda György vegyész-biokémikus és Gulyás Balázs neurobiológus, valamint az Academia Europaea budapesti tudásközpontjának képviseletében Pléh Csaba beszélt a magyarországi menedzserek és az alapkutatás értékvilágának konfliktusáról.

A második nap felvétele az alábbi videóra kattintva nézhető meg: