Újabb két évig az ANSO irányító testületének tagja lehet a Magyar Tudományos Akadémia

Egyedüli európai uniós országként várhatóan továbbra is részt vehet a 2018-ban a Kínai Tudományos Akadémia kezdeményezésére létrehozott, nonprofit, kormányzati szervekhez nem kötődő nemzetközi tudományos szervezet, az Alliance of International Science Organizations (ANSO) kilenctagú irányító testületének munkájában a Magyar Tudományos Akadémia – erősítette meg a Governing Board legutóbbi, online tanácskozása.

2020. november 12.

Az ANSO-nak jelenleg 37 ország tudományos testülete a tagja. Az alapító tagok között vannak nemzeti tudományos akadémiák – például a magyar, a brazil, a lengyel, a román, a marokkói vagy az orosz –, egyetemek – például az Universidad de Chile, a The Chinese University of Hong Kong, China, a Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology –, kutatóintézetek – például a National Research Centre, Egypt –, K+F ügynökségek – például a Török Tudományos és Technológiai Tanács vagy a Thaiföldi Nemzeti Tudományos és Technológiai Fejlesztési Ügynökség –, valamint nemzetközi tudományos szervezetek, például az UNESCO vagy a TWAS.

Az ANSO alapszabálya szerint a szervezetet egy kilenctagú Governing Board irányítja, amelynek tagjai a mindenkori elnök és két alelnök, valamint hat tagszervezet. Az együttműködést kezdeményező Kínai Tudományos Akadémia (CAS) elnöke lett az ANSO első elnöke, aki a szervezeti keretek kialakításakor, még 2018-ban felkérte a Magyar Tudományos Akadémiát is a Governing Board tagságra.

A Governing Board jelenlegi tagjai:

  1. Kínai Tudományos Akadémia
  2. Orosz Tudományos Akadémia
  3. Pakisztáni Tudományos Akadémia
  4. Kazah Nemzeti Tudományos Akadémia
  5. Tribhuvan Egyetem, Nepál
  6. Jomo Kenyatta Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem, Kenya
  7. UNESCO
  8. Thaiföldi Nemzeti Tudományos és Technológiai Fejlesztési Ügynökség
  9. Magyar Tudományos Akadémia

Az elnök, az alelnökök és a GB-tagok két évig töltik be pozíciójukat, és egy periódusra újraválaszthatók. A soron következő testületet a 2021 májusában vagy őszén megtartandó közgyűlés választja meg. Mint az a Governing Board november elején megtartott online tanácskozásán kiderült, a Magyar Tudományos Akadémia várhatóan újabb két évre megtarthatja helyét a testületben, így meghatározó szerepe lehet a fiatal nemzetközi tudományos szervezet végső formájának kialakításában.

Az ANSO fő tevékenysége a tudományos tanácsadás a regionális és globális fenntartható fejlődés érdekében, a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságú kutatási területekre irányuló átfogó nemzetközi tudományos programok kezdeményezése és szervezése, az „emberi jóllét” (pl. tiszta ivóvíz, fenntartható mezőgazdaság, környezetvédelem, szegénység elleni küzdelem, közegészségügy) biztosítására fókuszáló tudományos és technológiai programok és kezdeményezések, képzések, oktatási programok szervezése, díjak és elismerések odaítélése.

A szervezet megkezdte első programjainak előkészítését is. A tagállamokból érkező témajavaslatok közül a kínai partnerek által támogatásra javasolt nyolc közé került a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA Kiváló Kutatóhely) tudományos főmunkatársa, Rózsa Balázs által benyújtott projekt. Ennek keretében a KOKI Neuronhálózat és Dendritikus Aktivitás Kutatócsoport vezetője az agykutatásban új lehetőségeket nyitó 3D kétfoton-mikroszkóppal megkezdett kutatásait folytatná.