Prémium Posztdoktori Kutatói Program

Prémium posztdoktori kutatói program

Az MTA elnöke által 2016 márciusában meghirdetett Prémium posztdoktori kutatói program a kutatói pályaív posztdoktori periódusában jelent támogatást, melyre olyan 40 évesnél fiatalabb kutatók pályázatát várja a Magyar Tudományos Akadémia, akik szakterületük legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemeinek valamelyikén szerzett tudományos fokozattal (PhD vagy DLA) rendelkeznek, önálló, nemzetközi szinten is jelentős eredményeket érnek el, és kimagasló színvonalú kutatási programot állítanak össze.

A kiszámíthatóságot és stabilitást jelentő program egyúttal hozzájárul a fiatal kutatógeneráció mobilitásának erősítéséhez is. Lehetővé teszi külföldi kutatók hazai kutatásokba való bevonását és külföldről hazatérő fiatal kutatók bekapcsolódását a legkiválóbb hazai kutatóhelyek munkájába.

A nyertes Prémium posztdoktor kutatók havi bruttó 500 000 forint támogatást kapnak 36 hónapon keresztül. Ezenkívül kutatási tervük megvalósítása érdekében évi maximum bruttó 2,4 millió forint értékben további támogatást is igényelhetnek, amelyet a kutatáshoz szükséges tárgyi eszközökre, a kutatás közvetlen dologi költségeire, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre használhatnak fel.

A Prémium posztdoktori kutatói programra benyújtott pályázatok értékelése két szakaszban történik: első körben két-két, a pályázat szakterületéhez értő hazai, illetve külföldi szakértő készít anonim bírálatot, majd ezt követően az MTA elnöke által felkért zsűri – az anonim bírálatok értékeléseit figyelembe véve – három tudományterületi szekcióban tesz javaslatot a pályázatok rangsorára és a támogatandó pályázatokra. A javaslatokat ezután az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) véglegesíti és küldi meg döntésre az MTA elnökének.

2019. évi pályázati felhívás

2018. évi pályázati felhívás

2017. évi pályázati felhívás

2016. évi pályázati felhívás