Az MTA 195. közgyűlése – 2022. május 2-4.

Elnöki köszöntő, ünnepi előadás, díjátadások – Videón az MTA 195. közgyűlésének ünnepi ülése

Freund Tamás elnöki köszöntőjével kezdődött hétfőn délelőtt az Akadémia legfőbb döntéshozó grémiumának tanácskozása az MTA Széchenyi téri Székházában. Ezt követően a magyar származású, Izraelben élő, 2004-ben a kémiai Nobel-díjat elnyerő Avram Hershko tartott előadást. A délelőtti programot díjátadó zárta.

2022. május 2.

Képeink a közgyűlésrőlA tudomány céljairól, feladatairól és a művelésével együtt járó kockázatokról is beszélt ünnepi köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Mint mondta, a veszélyeket csak olyan tudományos közösség tudja kivédeni, amely átláthatóan működik, szilárd minőségi és etikai elveket követ, nyitott a tisztázó vitákra, és álláspontját közérthetően, tárgyilagosan törekszik a társadalom és a döntéshozók elé tárni. A magyar tudományos közösség és a hazai közélet nagy előnye, hogy rendelkezik olyan nemzeti akadémiával, amely ennek mindenkor megfelelni igyekszik.

Az MTA elnöke szerint ideje, hogy levonjuk a tanulságokat a járványból és nyomasztó történelmi tapasztalatainkból, hogy válaszolni tudjunk napjaink legfőbb, a tudomány szempontjából releváns kérdéseire, például arra, hogy milyen szerepet tölthet be a tudomány a most zajló és majdan bekövetkező válságokban.

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésének ünnepi előadását Avram Hershko, a magyar származású, Nobel-díjas kémikus tartotta „Roles of the ubiquitin system in health and disease” címmel.

Az ünnepi ülés díjátadással zárult. Freund Tamás elnök átadta az Akadémiai Aranyérmet Keviczky Lászlónak és Szemerédi Endrének, valamint az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet és az Arany János-életműdíjat.

Az MTA 195. közgyűlésének ünnepi üléséről készült felvétel a videóra kattintva nézhető meg:

Délután zárt munkaközgyűléssel folytatódott a tanácskozás. A vezetői beszámolók mellett napirenden szerepelt a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács tavalyi tevékenységéről szóló előterjesztés. Az Akadémia a korábban az MTA-hoz, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóhelyeken kívül az egyetemi kutatóhelyekre is kiterjesztette a tudományos kiválósági címet. Az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés elnyerésére első ízben kiírt pályázat a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek pedig reális perspektívát ad.

Este koncerttel zárult az első napi programsorozat.

Kedden reggel zárt üléssel folytatta munkáját az Akadémikusok Gyűlése. A délelőtti program egyetlen napirendi pontja az Akadémia új tagjainak megválasztása. Részletek és a jelöltek bemutatása ebben az összeállításunkban.

Immár többéves hagyomány, hogy a közgyűlés második napjának délutánján tudományos előadások hangzanak el. Idén „Késni pontosan – rezgések, hullámok és gépeink hatékonysága” címmel először Stépán Gábor, az MTA rendes tagja, majd „Tükör által homályosan: a DNS rejtett titkai” címmel Vértessy Beáta, az MTA doktora tart előadást. Az Aranybulláról és történetéről Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja, az építészet szépségéről pedig Sylvester Ádám DLA, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja beszél. A keddi napot a Külső Tagok Fóruma zárja.

Szerdán a fiatal kutatók tanácskoznak az MTA Székházban. Egyebek mellett ekkor ismertetik a „Fiatalok az akadémiai pályán” című felmérés eredményét is, amelyet tavaly végeztek el.

Az MTA 195. rendes közgyűlésének nyilvános programjait az MTA YouTube-csatornáján közvetítjük.