Az MTA és az ITM közötti költségvetési vita

Második ülését tartja szombaton az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága

2018. november 16-i alakuló ülését követően december 15-én ismét összeül a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága – ezúttal az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületében.

2018. december 14.

Mint ismert, az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága azt követően jött létre, hogy az MTA és az ITM között vita alakult ki az Akadémia kutatóintézet-hálózatának működtetéséről és finanszírozásáról. Szeptember végén döntött úgy az Akadémia Elnöksége, hogy jöjjön létre egy tudósokból álló Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság. Ennek 7 tagját az MTA elnöke, 7 tagját pedig az ITM-et vezető miniszter delegálja.

A november 16-ai alakuló ülésen az MTA képviseletében részt vett Török Ádám főtitkár, Barnabás Beáta főtitkárhelyettes, Vékás Lajos alelnök, a Bizottság társelnöke, Freund Tamás alelnök, Bokor József alelnök, Kertész András osztályelnök (MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya) – mindannyian akadémikusok – és Prószéky Gábor, az MTA doktora, igazgató (MTA Nyelvtudományi Intézet).

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot Maróth Miklós, az MTA rendes tagja, a bizottság társelnöke, Sótonyi Péter, az MTA doktora, rektor, Závodszky Péter, az MTA rendes tagja, Fülöp Zsolt, az MTA doktora, Lánczi András kandidátus, rektor és Merkely Béla, az MTA doktora, rektor képviselte. A testületnek tagja Kásler Miklós, az EMMI minisztere is.

Az ülés elején jelen volt és rövid köszöntőt mondott Palkovics László innovációs-technológiai miniszter és Lovász László, az MTA elnöke is.

A többek között az MTA kutatóintézet-hálózatának átvilágításával kapcsolatos határozati javaslatokat a bizottság két társelnöke, Vékás Lajos és Maróth Miklós közösen terjesztették elő, és ezekről a bizottság egyhangúlag szavazott. Az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság 2018. november 16-i ülésén hozott határozatai itt olvashatók.

A bizottság egyhangúlag javasolta az ITM miniszterének, hogy az akadémiai kutatóintézetek 2019. első negyedévi költségvetését (az átvilágítás időtartamára) szabadítsa fel.

A bizottság javaslatai az MTA 190. közgyűlésének napirendjén is szerepeltek. Az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete december 6-i, rendkívüli ülésén több mint 90 százalékos támogatással fogadta el azt a határozatot, amelyben tudomásul vette a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság munkájáról szóló tájékoztatást, és támogatta a bizottság javaslatait.

A Közgyűlés egyúttal felkérte az ITM miniszterét, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. év első negyedév végéig szóló költségvetését szabadítsa fel a vonatkozó jogszabályi határidők betartásával, és maradéktalanul bocsássa az akadémiai kutatóhálózat rendelkezésére.

A rendkívüli közgyűlés összes határozata - köztük a fent említett is - itt látható.