Az MTA és az ITM közötti költségvetési vita

A német tudományos szervezetek vezetői elhatárolódtak Palkovicstól Orbán 
Viktornak küldött levelükben A német tudományos szervezetek vezetői elhatárolódtak Palkovicstól Orbán 
Viktornak küldött levelükben

A német tudományos szervezetek vezetői elhatárolódtak Palkovicstól Orbán Viktornak küldött levelükben

„Az az állítás, miszerint az új kutatóhálózat a Max Planck Társaság mintájára épülne, tényszerűen hamis” – ilyen és ehhez hasonló mondatok olvashatók abban a levélben, amelyet a tíz nagy német tudományos szervezet vezetői írtak július 1-jén Magyarország miniszterelnökének. A levélben arra hívják fel Orbán Viktor figyelmét, hogy Palkovics László állítása, miszerint az Akadémia átalakítása német mintára történne, „nem állja meg a helyét”.

Átgondolatlan átalakítás – az AKT szavazati joggal rendelkező tagjainak nyilatkozata 
Átgondolatlan átalakítás – az AKT szavazati joggal rendelkező tagjainak nyilatkozata

Átgondolatlan átalakítás – az AKT szavazati joggal rendelkező tagjainak nyilatkozata

Az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa az MTA-t érintő törvényi változások 2019. szeptember 1-jei hatálybaléptetését hatástanulmányok és előkészítés hiányában a kutatóhálózat ellehetetlenítéseként értékeli. Az akadémiai kutatóhálózat felügyeletét ellátó legfőbb testület szerint a tervezett átalakítás nem hajtható végre az abban rögzített határidőig. Ezért azt javasolja, hogy a stratégiai megállapodásnak megfelelően az új szabályozók csak alapos, a kutatóközösséggel lefolytatott átfogó egyeztetés alapján, megfelelő átdolgozást követően, legkorábban 2020. január 1-jén lépjenek hatályba.

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatot Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatot

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatot

Megszavazták a képviselők „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című indítványt. A döntés eredményeként az MTA-ról leválasztják a kutatóhálózatát. A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését.

Az ELTE oktatói és kutatói az Akadémia mellett Az ELTE oktatói és kutatói az Akadémia mellett

Az ELTE oktatói és kutatói az Akadémia mellett

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói és kutatói csatlakoztak a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE Természettudományi Kara, a Pécsi Egyetem és a Corvinus Egyetem professzorainak tiltakozásához az Akadémia kutatóhálózatának átalakítását célzó törvényjavaslat elfogadása ellen. Nyílt levelüket, mellyel az Országgyűlés képviselőihez fordulnak, teljes egészében közöljük.

Az MTA Pécsi Területi Bizottságának tagjai és a Pécsi Tudományegyetem professzorai is szolidaritást vállaltak az Akadémiával Az MTA Pécsi Területi Bizottságának tagjai és a Pécsi Tudományegyetem professzorai is szolidaritást vállaltak az Akadémiával

Az MTA Pécsi Területi Bizottságának tagjai és a Pécsi Tudományegyetem professzorai is szolidaritást vállaltak az Akadémiával

A pécsi tudósok kérik a döntéshozókat, hogy a törvényjavaslatot vegyék le a napirendről és induljon egy széleskörű társadalmi egyeztetés a kutatói közösség valamennyi résztvevőjének bevonásával. Korábban a Debreceni Egyetem számos professzora, és az ELTE Természettudományi Karának több egyetemi tanára csatlakozott ahhoz az állásfoglaláshoz, amelyet a Szegedi Tudományegyetem hozott nyilvánosságra az MTA átszervezése ügyében. Később már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorai is kérték, hogy az Országgyűlés ne fogadja el az MTA-t érintő előterjesztést.

  • 111 találat
  • További