Akadémiai Klub

Vacsoraestek - ínyenceknek

Vacsoraestek az Akadémiai Klub éttermében

T A V A S Z I

V A C S O R A E S T E K

2019. március 25. hétfő 18.30 – 22:00 óráig
CSILLÁMPALA – Sopron és Ménes
Szürkeharcsa pirított magvakkal
Balla Géza Magyarádi fehér
Nyúlgerinc pácolt édesköménnyel, vadas habbal
Ráspi Tündér
Medvehagyma krémleves
Fűszeres kacsaragu creme fraiche rozmaringos bulgurral
Wetzer Péter Kékfrankos
Ráspi Gneisz
Grillezett bárányfartő turbolyás csicsókával, savanyított bébi zöldségekkel, jus-vel
Balla Géza Kadarka Sziklabor
Balla Géza Fekete leányka Sziklabor
Magyar kecskesajtok és sült céklás étcsokoládé-bonbon
Luka Enikő Cabernet Sauvignon
Vendég: Balla Géza

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2019. március 21-ig (csütörtök) lehet. A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. április 29. hétfő 18.30 – 22:00 óráig
MÁRGA – Csopak és a Csopaki Kódex
Jásdi Olaszrizling
Juhtúrós pogácsa tepertőkrémmel és kolbász karikával
Füstölt pisztráng pankómorzsás karalábéval, szarvasgomba-olajos salátával
Petrény Olaszrizling
Málnakrémleves
Fürjhúsos pite
Guden Kertmög
Grillezett borjúszűz lecsóval és újburgonyával
Jásdi Lőczedombi
St.Donát Kékfrankos
Citrusos fehércsokoládé mousse karamellel
Söptei Töppedt
Vendég: Jásdi Attila

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2019. április 25-ig (csütörtök) lehet. A változtatás jogát fenntartjuk.

Kedves Klubtagok!

A Önök által rendkívül közkedvelt Gasztronómiai estjeinket Sánta Zolival, az estek korábbi házigazdájával történt váratlan tragédia okán ez év végén szüneteltettük.
Klubtagjaink folyamatos érdeklődése és szűnni nem akaró pozitív visszajelzése megerősített bennünket abban, hogy 2019-ben tovább vigyük az Akadémiai Klub Egyesület (AKE) klubéletének ezt a nagy sikerű hagyományát.
Alapos kutatómunka és ezt követő személyes egyeztetések után úgy gondoljuk, hogy minden szempontból méltó házigazdát találtunk a Gasztronómiai estek folytatásához dr. Mészáros Gabriella személyében.

Gabriella egyetemi docens, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító tagjaként nagy ismertségnek és elismertségnek örvend, rajong a gasztronómiáért.
A korábbi eseményeken több alkalommal vett részt vendégként, így ennek menetét és filozófiáját is jól ismeri.
1995-ben férjével elkészítették az első Borkalauzt a 100 legjobb magyar borral, 1996-ban pedig intézményesítették az iskolájukat, ekkor alakult meg hivatalosan a Borkollégium, melyben Sánta Zoltánnal együtt dolgozott. Gabriella igazi perfekcionista, s több mint negyedszázados szakmai múlttal a háta mögött sem dől hátra, folyamatosan képezi magát. Vallja, hogy csak a maximumot nyújtva tud hiteles maradni. Fogadják őt szeretettel!


2019. ÉV ELSŐ BORVACSORÁJA

Időpont: 2019. február 11., hétfő 18:30
(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)
Helyszín: Akadémiai Klub Étterem, Vörösmarty-terem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2018. február 07-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371.
A borvacsora kedvezményes ára klubtagok részére 2019-ben 11.500,- Ft.

A vacsora témája: MÉSZKŐ – EGER ÉS A NAGY-EGED-HEGY
Eger és Közép-Európa emblematikus termőhelye az egri Nagy-Eged-hegy. Talajának egyedisége és kitűnő fekvése évszázadok óta az egyik legkarakteresebb borokat adó dűlő. Nem véletlen tehát, hogy az igényes borkészítés útját választó egri termelők igyekeztek valamennyi területet szerezni a nagy-Eged-hegy környékén.
Ma este ezekből a borokból válogatunk.

MENÜSOR
Vajhal filé pisztráng kaviárral citrusokkal
Kovács Nimród – Furmint
Valaha ennek a szőlőfajtának komoly története volt a Nagy-Eged-hegyen. Nem véletlen, hiszen a furmint innen, a Kárpát-medence észak-keleti területeiről indult el annak idején. Visszafogott hordóhasználattal készült meleg és egyben elegáns bor.

Libamáj pirított, vajas kaláccsal és fűszeres sárgabarack lekvárral
Gróf Buttler – Viognier
Ez a szőlőfajta nem honos a Kárpát-medencében, viszont kitűnően illik a meszes talajhoz. Sokszor buja, szinte parfümös aromatikája légiessé válhat egy ilyen termőhelyen.
Burgonya krémleves angol zellerrel, paprika olajjal

Marha sült (rib eye) hortobágyi palacsintával, szarvasgomba olajjal
St. Andrea Pincészet – Mária
Eger útja talajainak gazdagsága és a legjobb termőhelyeinek egyedisége miatt félhetően nem szőlőfajták, hanem a dűlők mentén fog majd vezetni. Ennek egyik legszebb példája a St.Andrea Pincészet bora. Furmint és chardonnay házasítása. Elegáns és hosszan tartó bor.

Borjúborda tejfölgombóccal, erdei gombás, gyümölcsös barna mártással
Thummerer Vilmos – Bikavér Grand superior
Ma már senkinek nem kell magyaráznunk, mitől is lehet jó egy egri bikavér. Egészséges és érett szőlő, kis hozamok, jó ízlés. A Thummerer pincészet bora élénk savaival és kitűnő egyensúlyával a tökéletes bor élményt nyújtja.

Gróf Buttler – Syrah
A 2000-es évek elején ezzel a fajtával kezdődött a Nagy-Eged-hegy újkori története. Azóta kiderült, hogy ez a szőlőfajta remekül érzi magát ezen a talajon, borai évről-évre tiszta, ásványos, mégis ízig-vérig a fajtáról is szóló történetekké válnak.

Somlói galuska tejcsokoládé ganache-ban
Kovács Nimród – NJK
Ez a kékfrankos-syrah házasítás nevezhető a hegy esszenciájának is. Aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége igazi nagy borrá avatják. Édes fűszerek, nemes fa és aszalt gyümölcsök sokasága kíséri aromatikájában rendkívül kiegyensúlyozott szerkezetét.

* * *

Tisztelt Klubtagok!

Jelen hírlevelünkben a szeptemberi ínyencvacsora-estünkről olvashatnak. Hangversenyeinkről és a következő borkóstolós vacsoránkról a hamarosan megjelenő következő számunkban olvashatnak majd.

Vacsoraestek - ínyenceknek
Szüreti vacsora Szentesi Józseffel (Szentesi Pince)

2018. szeptember 17. 19:00 óra (hétfő)
Akadémiai Klub Vörösmarty-terem


Hallott-e már a kedves olvasó a csókaszőlőről, a laskáról, a lisztesről, a kék bajorról, a járdoványról, a feketefájú bajorról, a lisztesről, a tihanyi kékről, a vörös dinkáról, a fehér góhérról? A legismertebb hazai és nemzetközi szőlőfajták mellett az utóbbi évtizedekben feledésbe merültek a Magyarországon korábban évszázadokon át bizonyított, kitűnő borokat adó fajták. Eközben pl. Görögországban, Itáliában több száz őshonos, autochton borszőlőt termesztenek. Ezt a hiányt felismerve Szentesi József, a tősgyökeres budaörsi sváb család sarja, ahol szőlő és bor nélkül nem létezett élet, 10-10 ősi fehér- és kékszőlőből kért oltóvesszőt a Pécsi Kutatóintézettől és kezdte ezeket termeszteni és szaporítani a Velencei-tó körül. Később sok borász már tőle kapott szaporítóanyagot. E vacsorát Szentesi József pincéjéből származó különleges borokkal kísérjük.

Étel- és italsor:

Aperitif: Rajnai rizling pezsgő, 2015

Füstölt angolna hónapos retekkel, pisztráng kaviárral és barna kenyér morzsával

Cuvée (Lisztes, fehér gohér, zöldszilváni), 2016

Paprikakrémleves friss kecskesajttal

Nyúlgerinc vargányás burgonyával, színes bébi zöldségekkel

Feketefájú bajor, 2016

Borjú ossobuco fűszeres őszi almával, tejföl gombóccal

Tarcali kék, 2016
Laska, 2017

Kapros túrótorta krémsajt habbal

Zengő, 2017

Ásványvíz, kávé tejjel.

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében 2018. szeptember 13-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; +36-1-411-6371.

* * *

Kerti parti a Feind Pincével

2018. június 29., péntek 18.30

Helyszín: Akadémia Klub, MTA Székház belső udvara
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Az alábbi ételkülönlegességekből tudnak válogatni az est folyamán:

Európa sonkái és sajtjai:
Emmett's Earl Grey teaízesítésű főtt sonka
(Házi készítésű ínyencség az angliai Suffolk tartományból. Az earl grey teában pácolt, bergamottal fűszerezett sonka illatos, íze pedig lágy. A királynő által is kitűntetett, kivételesen finom angol sonka)

Iberico Cebo
(Az "Iberico sonka" - más néven Pata Negra vagyis "fekete pata"- egy Spanyolországban készített sonkafajta. A legjobb ibériai sonkát az ibériai mangalicából készítik, akik a vágás előtti utolsó héten csak makkot fogyasztanak.)

Citterio Bresaola della Valtellina
(Szárított olasz marhahús intenzív színnel és füstös, édeskés aromával.)

Brillat Savarin, áfonyás sajt
(A Brillat Savarin tehéntejes, tripla tejszínes, brie típusú francia sajt. Krémes, vajas, gazdag, dekadens sajt. "Természetes" héja különösen vékony, ami ritkaságnak számít. Majdnem olyan finom, mint egy fagylalt, főleg az áfonyás külső rétegnek köszönhetően. Az illusztris francia gasztronómus, Anthelme Brillat-Savarin után nevezték el.)

Quattro Latti négytejes sajt
(Négy különböző tejből készült olasz sajt.)

Manchego Semicurado (3 hó)
(A Manchego a legismertebb és legkedveltebb juhtejes sajt Spanyolországban. Formája jellegzetes, melyet az eszpartófüves érlelésnek köszönhetően kap, ami cikkcakkos mintát hagy a sajt oldalán. Ezt a sajtot kizárólag a Manchego fajtájú juh teljes tejéből készítik. Zárt héjának színe a sárgától a világosbarnáig változhat. Halványsárga vagy elefántcsontszínű tésztája tömör, ruganyos, kissé egyenetlen apró lyukakkal tarkított. Íze karakteres.)

Libamáj különleges és hétköznapi formái:
Libamáj rillette kávés csokoládéval, bogyós gyümölcsökkel
Füstölt máj mogyorókrémmel
Máj zsírjával, lecsóval, friss kenyerekkel
Pisztáciás libamáj bonbon
Libamáj lekvárokkal, mákos kaláccsal

Megújult magyar grillkonyha:
Fogasfilé sült almával
Tanyasi jérce bőrével, paprikás és tejfölhabbal, pirított nudlival, tökmagolajjal
Bébicsülök sárgaborsópürével, színes és ropogós burgonyákkal, céklával
Mentás tökfőzelék vargányával

Desszertjeink:
Csokoládé és bodza fagylalt
Eszterházy-torta
Gyümölcs jégen

Vendégünk a Feind Borház

A Feind Borház a magyar tenger északi partján fekvő Balatonfőkajáron található. A családban ősidők óta hagyomány a szőlőművelés, de profi szinten 1993-tól foglalkoznak szőlővel és készítenek minőségi borokat. 100 hektárnyi területen folyik a termesztés Balatonfőkajáron és Balatonaligán. Ezeken a kiváló adottságú területeken egyre több fajtát ültetnek. Jelenleg 17 féle szőlőből készülnek boraik, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. Boraikkal országos és nemzetközi versenyeken is kiváló eredményekkel szerepelnek.

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében 2018. június 27. (szerda) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; +36-1-411-6371.

2018. április 16. 19.00 óra

Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

A Balaton vonzásában
Meghívott vendég: Váli Péter (VáliBor)
A badacsonyörsi VáliBor évek óta biztos pont a borkedvelők között. A kicsiny birtok mára már nem csak a Péter által jó ízléssel készített borokkal, hanem vendégházzal, fogadóval, házias fogásokkal várja a vendégeket. Most nem kell a tanúhegyekig utazni, hogy mi is megkóstolhassuk a “hegy levét”.

Étel- és borsor:
Aperitif: Budai zöld, 2017
Amuse bouche: Sonkák magvakkal és sajtokkal
Hideg indiai jércenyárs mentás joghurthabbal, salátákkal és zöldségchutney-val
Vince bora, 2016 (zeusz, hárslevelű, sárgamuskotály)
Sültkacsa-leves húsával és töltött tésztával
Szürkebarát, 2016
Grillezett fogasfilé narancsos paszternákpürével és édesburgonya-chipsszel
Tabula Rasa, 2016 (rajnai- és olaszrizling)
Lime sorbett
Luca bora, 2017 (ottonel muskotály és budai zöld)
Érlelt bárányfartő csicsókás árparizottóval, sült céklával és rozmaringos pecsenyelével
Pinot noir, 2016
Mákos almatorta
Édes négyes, 2015
Hordós érlelésű törkölypálinka, 2010
Ásványvíz, kávé tejjel

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében
2018. április 12-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371.



2018. május 14. 19.00 óra

Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

Bemutatkoznak az “MTA Bora 2018” borkiválasztás nyertes borai

Ebben az esztendőben immáron kilencedik alkalommal ült össze a tudósokból, borszakírókból, boros szakemberekből álló zsűri, hogy kiválassza az MTA borait. Hét kategóriában versenyeztek hazánk kitűnő borvidékeinek termékei. Ezekből adunk ízelítőt e májusi estén.

Étel- és borsor:
Aperitif: Szöllősi Rosé, 2017, Szöllősi Pince (MTA Bora, középkategória rozéborai)
Amuse bouche: Jércesült szarvassonkával és zöldspárgával
Szójában pácolt lazac kéksajtkrémmel, paradicsomokkal
Szent György-hegyi Chardonnay, 2017, Nyári Pince (MTA Bora, középkategória fehérborai)
Málnaleves vaníliazselével
Fehérmorzsás szürkeharcsa újburgonyával és uborkatatárral
Száka Olaszrizling, Figula Pince, 2015 (MTA Bora, felső kategória fehérborai)
Bikafartő töklecsós nudlival
Immortal Cuvée, 2015, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete (MTA Bora, középkategória vörösborai)
Villányi Cabernet Sauvignon Premium, 2012, Koch Borászat (MTA Bora, felső kategória vörösborai)
Vaníliamousse gyümölcslekvárokkal, üvegcukorral
Zsófia Cuvée, 2016, Pelle Pince (MTA Bora, középkategória félédes-édes borai)
Ásványvíz, kávé tejjel

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében
2018. május 10-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371


Utolsó gasztronómiai estünket 2018. június 29-én (péntek) rendezzük,hagyományainkhoz híven az MTA Székház udvarán.