Akadémiai Klub Egyesület

Elhunyt Sánta Zoltán, az AKE korábbi titkára

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy elhunyt Sánta Zoltán, az Akadémiai Klub Egyesület korábbi titkára.

2018. szeptember 17.

Sánta Zoltán

(1957-2018), DipWSET, Nemzetközi Borakadémikus, WSET Certified Educator, Certified Sherry Educator, a Borkollégium boriskola oktatója, a Bortankönyv, a világ borai könyv társszerzője

A Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Egyetemén megszerzett nemzetközi újságírói diplomával a zsebében közel másfél évtizedet dolgozott a nemzetközi kapcsolatok területén különböző állami intézményekben, majd a hangversenyszervezés és művészközvetítés világába kóstolt bele az Interkoncert vezérigazgatójaként. A zene, az opera iránti szenvedélye soha egy pillanatra sem lankadt. Egy rövid kitérő után 1998-tól több mint egy évtizedig a Magyar Tudományos Akadémia volt a munkahelye: feladatai közé a kommunikáció, a társadalmi kapcsolatok ápolása, honlapépítés- és szerkesztés, rendezvényszervezés tartozott.

Az akkoriban alakult Akadémiai Klub Egyesület titkárának választották: az eltelt közel húsz esztendőben több száz hangversenyt, hat akadémiai bált szervezett és itt ismerkedett meg mélyebben a borokkal is. Az MTA székházában a klub által üzemeltetett – a főváros egyik legszebb adottságú – éttermében e két évtizedben borkóstolós gálavacsorák keretében megfordult a magyar borászat színe-java. 2009-ben szervezte meg először az „MTA Bora” bormustrát, amelynek sikere figyelmét végérvényesen a borra terelte. Még abban az évben elkezdte borismereti tanulmányait a Borkollégiumban. 2013-ban a kismartoni Esterházy-kastélyban már – a ruszti Osztrák Borakadémián (Weinakademie Österreich) folytatott tanulmányai követően – WSET diplomáját és a Weinakademiker nemzetközi borakadémikus titulust igazoló oklevelet vehette át. Hat éve tanított a Borkollégiumban, a diploma megszerzését követően mindhárom szinten. Az elmúlt években okleveles WSET oktatói végzettséget szerzett mind a borok, mind pedig a párlatok területén, tavaly pedig a Jerezben székelő Consejo Regulador sherry oktatói oklevelével gazdagította „gyűjteményét”.

A ruszti intézmény több mint 700 tagot tömörítő alumni klubja vezetőségi tagjai közé választotta 2014-ben: az egyre növekvő számú nem német ajkú közép-és kelet-európai diplomások munkáját koordinálta. E munka keretében számos mesterkurzust szervezett Prágában és Budapesten, és mutatott be magyar borokat Ausztriában, Németországban.

2011-ben jelent meg dr. Mészáros Gabriellával közösen jegyzett hiánypótló borismereti kötetük Bortankönyv I.: A világ borai címmel a Borkollégium kiadásában. Rendszeresen publikált a VinCE magazinban és a vinoport.hu-n.

Szaktanácsadóként a kezdetektől szervezte az MTA bora és az Országház Bora bormustrákat, rendszeresen bírált jelentős hazai (HNT, VinAgora) borversenyeke. Idén öt Master of Wine és négy Weinakademiker társaságában bírálóként részt vett az első független orosz borversenyen, idén júliusban pedig tagja volt a Winelovers 100 teszt zsűrijének.

(forrás: Borászportál.hu)