VI. Műszaki Tudományok Osztálya

Szkála Károly külső tag székfoglalója

Meghívó a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya külső tagja, Szkála Károly székfoglalójára

2019. augusztus 26.

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
MŰSZAKI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

tisztelettel meghívja Önt

Szkála Károly
az MTA külső tagja

A globális disztribuált hierarchikus szivárványszerviz technológiai látképe
Dew-Fog-Cloud based global distributed Rainbow Service

címmel tartandó székfoglaló előadására

Az előadás ideje: 2019. szeptember 19., csütörtök, 14.00

Az előadás helye: MTA Székház, Felolvasóterem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. I. emelet)

Abstract
Szkála Károly
Ruđer Bošković kutatóintézet, Zágráb

A globális disztribuált hierarchikus szivárványszerviz technológiai látképe
(Dew-Fog-Cloud Based Global Distributed Rainbow Service)

A felhőalapú számítástechnika (Cloud Computing) lehetővé teszi az adatközpontok hatékony szerviz kezelését, az időmegosztást és az erőforrások virtualizációját, különös tekintettel az üzleti modellekre és az általános életszükségletekre.
A köd számítástechnikai (Fog Computing) paradigma, kiterjeszti a felhő megoldásait és szolgáltatásait dinamikus módon a hálózat szélére. A felhőhöz hasonlóan a köd-alapú megoldás az adatokat, számítást, tárolást és alkalmazásokat közelebb hozza a végfelhasználókhoz.
A harmat számítástechnikai (Dew Computing) megoldás az alkalmazások elemi rétegét képezi. A harmat-alapú megoldás túllép a hálózati határfelületen, de rendszerint kapcsolódási lehetőséget biztosít a szolgáltatási szinten. A harmat-alapú megoldás a mikroszolgáltatás koncepcióra épül vertikálisan elosztott számítási hierarchiában. Összehasonlítva a köd-alapú megoldással, amely támogatja a valós idejű / kiszámítható késleltetést és az újrakonfigurálhatóságot igénylő internetes tárgyak alkalmazását, a harmat-alapú megoldás a számítástechnikai alkalmazások, és szolgáltatások határait bővíti ki virtuális csomópontokon keresztül. Ez a megközelítés olyan számítástechnikai erőforrások kihasználását teszi szükségessé, amelyek folyamatosan kapcsolódnak a hálózathoz, mint például az okostelefonok, táblagépek és intelligens érzékelők. A harmat alapú számítástechnológia széleskörű lehetőségeket foglal magában: vezeték nélküli érzékelő hálózatokat, mobil adatgyűjtést, ezzel a megosztott (peer-to-peer) hálózati és együttműködési alkalmazások lehetőségeit valósítja meg a mindennapi, általános, munka és élet környezetbeli mikroszolgáltatás szintjéig.
A mindent átfogó jövőbeli informatikai berendezések és szolgáltatások biztosítani fogják az interoperabilitás lehetőségeit. A harmat-alapú paradigma egy sor olyan egyszerű eszköz integrált rendszerét vezeti be, amelyeket eddig nem tekintettünk számítástechnikai, adat - vagy információfeldolgozásnak. Ezért egyeztetni kell az általános adat / információ előállítás / szolgáltatás fogalmak tartalmát, és létre kell hozni új elméleteket az ember / számítógép interakciós rendszerekre, amelyek lehetővé teszik az integrált globális szolgáltatásokat, és amit új elnevezéssel szivárvány szolgáltatásnak (Rainbow Service) nevezhetünk [Skala, Sojat].