Komolyzenei koncerttel zárult a tudományünnepi rendezvénysorozat

A mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság voltak az egész novemberben országszerte rengeteg érdekes programot kínáló, november 30-án a Pesti Vigadóban tartott záróünnepséggel befejeződött tudományünnep fő témái. Az immár hagyományos hangversenyen idén az UMZE Kamarazenekar adta elő Ravel, Debussy, továbbá de Falla egy-egy kompozícióját.

2023. december 1.

Mint azt Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának Elnöke elmondta, az akadémiai rendezvények idén is aktuális témák köré szerveződtek. Tudományos igényű, magas színvonalú előadásokat és beszélgetéseket láthattak-hallhattak az érdeklődők, mindezt pedig a tavaly debütált Tudományünnep+ programjain a világszerte népszerű TED-előadásokra emlékeztető stílusban, látványos környezetben. Erdei Anna kitért arra is, hogy ezeket az előadásokat – a többi tudományünnepi rendezvényünkhöz hasonlóan – élő, televíziós színvonalú közvetítésben is figyelemmel lehetett követni, az MTA YouTube-csatornáján pedig a rendezvényt követően is meg lehet nézni.

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese köszöntőt mond a 2023-as Magyar Tudomány Ünnepe zárókoncertjén Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Az MTA Székházának felújítása miatt a fő programhelyszínt a belvárosi, Széchenyi téri helyszínről a Ferencvárosba, a Humán Tudományok Kutatóházába kellett átköltöztetni. Erdei Anna tájékoztatása szerint azonban ez sem riasztotta el a személyes megjelenéstől az érdeklődőket. A HTK-ban rendezett eseményeken körülbelül 1800-an vettek részt személyesen. A tudományos osztályok 44 programot szerveztek ott, 5-öt pedig az MTA már átalakítás alatt álló Székházában.

„Imponálóak a számok a videós tartalmak nézettségével kapcsolatban: eddig már több mint 135 ezren látták az MTA YouTube-csatornájára feltöltött felvételeket, amelyek a Humán Tudományok Kutatóházában megrendezett programokól készültek. Ez azt jelenti, hogy a videókat nagyjából annyian nézték meg, amennyien a tavalyiakra is kíváncsiak voltak a tudományünnepi rendezvények hivatalos zárásáig” – mondta Erdei Anna.

A 2023-as tudományünnep videófelvételei ide kattintva nézhetők meg

Idén a legnézettebb videó több mint 25 ezer megtekintéssel Kaiser Ferenc előadása az Ukrajnai háborúról, a második legnépszerűbb pedig több mint 22 ezer megtekintéssel Prószéky Gábornak a ChatGPT működéséről, előnyeiről és veszélyeiről szóló előadása. A 10 legnézettebb videóból 7 idén is a Tudományünnep+ program keretében szervezett eseményről készült. A legnépszerűbb osztályprogramok a Nők a Tudományban és az Energetikai mozaik voltak.

Az egy hónapos rendezvénysorozat az UMZE kamaraegyüttes koncertjével zárult. Az UMZE Kamaraegyüttes – melynek vezetője Vajda Gergely zeneszerző, karmester – a XX. század klasszikus műveinek repertoáron tartásán túl a kortárs magyar és külföldi zeneszerzők legfrissebb műveinek megismertetésén is dolgozik. A zenekar záróünnepi műsorán a 19–20. század fordulóján Párizsban élő és alkotó három jelentős zeneszerző egy-egy kompozíciója szerepelt, amelyeket az est karmestere, Tihanyi László hangszerelt át kamaraegyüttesre. A hangversenyen Maurice Ravel és Claude Debussy kétkezes, illetve négykezes zongoradarabjai, továbbá Manuel de Falla zenekari balettzenéje szólalt meg, a zenekari színgazdagsággal vetekedő kamarazenekari formában. Énekesként közreműködött Rajk Judit, vezényelt Tihanyi László, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Zenei Alkotóművészeti Osztályának elnöke.