Magyar Tudomány Ünnepe 2023

A tudományünnepről ajánljuk:  Éghajlatváltozás, időjárási szélsőségek és a tudomány javaslatai A tudományünnepről ajánljuk:  Éghajlatváltozás, időjárási szélsőségek és a tudomány javaslatai

A tudományünnepről ajánljuk: Éghajlatváltozás, időjárási szélsőségek és a tudomány javaslatai

Melyek az éghajlatváltozás legfontosabb környezeti, társadalmi és gazdasági következményei? Miként lehetséges az éghajlatváltozás által előidézett és befolyásolt jelenségek feltárása, monitorozása és modellezése, valamint a kockázatok mérséklésére adott válaszok tudományos megalapozottságú tervezése? Erről is beszéltek a téma legkiválóbb hazai kutatói a 49. Meteorológiai Tudományos Napok rendezvényén, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartottak. Az mta.hu videós összeállítása a cikkben nézhető meg.

TOVÁBB
A tudományünnepről ajánljuk: Ki tekinthető szegénynek? A statisztikus válaszol A tudományünnepről ajánljuk: Ki tekinthető szegénynek? A statisztikus válaszol

A tudományünnepről ajánljuk: Ki tekinthető szegénynek? A statisztikus válaszol

A szegénység nem szűkíthető le egyszerűen az adott személy jövedelmi-pénzügyi helyzetére. Az, hogy valakit szegénynek tart-e a kutató, attól is függ, hogy az illető miként fér hozzá bizonyos javakhoz és szolgáltatásokhoz, illetve hogyan jelenik meg a munkaerőpiacon. Egyebek mellett erről beszélt az MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának rendezvényén Ménesi Éva, a Központi Statisztikai Hivatal vezető főtanácsosa. Az előadásáról készült videófelvétel cikkünkben megtekinthető.

TOVÁBB
A tudományünnepről ajánljuk: Média és politika a mesterséges intelligencia térhódításának korában
A tudományünnepről ajánljuk: Média és politika a mesterséges intelligencia térhódításának korában

A tudományünnepről ajánljuk: Média és politika a mesterséges intelligencia térhódításának korában

Ember és gép együttműködik – ez már régóta így van, de gépeink egyre okosabbak lesznek. Manapság már nem egyértelműen alá- és fölérendelt viszonyban állunk, hanem fokozatosan kiegyensúlyozódnak a szerepek. A mesterséges intelligencia vezérelte gépek néha döntenek, néha alkotnak, néha vezetnek – és néha megvezetnek. Bokor Tamás kommunikáció- és médiakutató, tréner, a BCE docense előadásban erről az újraalakuló ember-gép viszonyról beszélt. Kitért arra is, hogy mindez milyen lehetőségeket és milyen veszélyeket rejt magában. Az előadásról készült videófelvétel a cikkben megnézhető.

TOVÁBB
Komolyzenei koncerttel zárult a tudományünnepi rendezvénysorozat Komolyzenei koncerttel zárult a tudományünnepi rendezvénysorozat

Komolyzenei koncerttel zárult a tudományünnepi rendezvénysorozat

A mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság voltak az egész novemberben országszerte rengeteg érdekes programot kínáló, november 30-án a Pesti Vigadóban tartott záróünnepséggel befejeződött tudományünnep fő témái. Az immár hagyományos hangversenyen idén az UMZE Kamarazenekar adta elő Ravel, Debussy, továbbá de Falla egy-egy kompozícióját.

TOVÁBB
Videófelvételek a Magyar Tudomány Ünnepe programjairól Videófelvételek a Magyar Tudomány Ünnepe programjairól

Videófelvételek a Magyar Tudomány Ünnepe programjairól

Mit várhatunk a mesterséges intelligenciától, és mit biztosan nem? A Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt rendezvényein az egyik legfontosabb téma a mesterséges intelligencia volt, amelyről matematikus, nyelvész, biológus, valamint társadalomtudós is beszélt. Szóba került még a rendezvényeken a fenntarthatóság és a klímaváltozás problémája, a legendák és a valóság Petőfi Sándora és az ukrajnai háború is. Az is kiderült, hogy miként írható le a természet alkotta formák szavak helyett a matematika eszköztárával. A Magyar Tudomány Ünnepe 2023-as rendezvényein készült felvételeket gyűjtőoldalunkon megnézheti.

TOVÁBB