Tanácskozás a PISA-eredményekről – videón az MTA Székházában rendezett konferencia

Hogyan lehet a nemzetközi és hazai tapasztalatokat felhasználva, korszerű és jól használható tudással, illetve műveltséggel felvértezni a magyar gyerekeket? Egyebek mellett erre a kérdésre keresték oktatáskutatók és pedagógusok a választ a legutóbbi PISA-eredményekről rendezett tanácskozáson. Az MTA Székházában tartott konferencián készült videó megtekinthető az mta.hu-n.

2017. február 27.

Lovász László, az MTA elnöke arról beszélt, hogy a diákoknak alkalmazható tudásra van szükség, az ehhez szükséges és a további ismeretek elsajátítását is lehetővé tévő szilárd alapokat pedig az iskolás években kell megszerezni. Mint mondta, az oktatási rendszert éppúgy folyamatosan karban kell tartani, akárcsak az azt megalapozó tudományos módszereket.


Csapó Benő egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetője, a MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagja arról beszélt, hogy a magyar diákok tudásának nem csupán a mennyiségével, hanem a minőségével is súlyos gondok vannak. Ráadásul továbbra is jelentősek az iskolák közötti különbségek, ami a magyar iskolarendszer rendkívüli szelektivitásának egyik indikátora.

Előadása 14 perc 4 másodperces kezdettel látható a videón (az első néhány percben technikai probléma volt a világítással, ezért elnézést kérünk)


Steklács János, a Pallasz Athéné Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban több publikáció is született a romló magyar PISA-eredményekről, amelyek az olvasás, szövegértés szempontjából is lesújtó adatokat mutatnak.

Előadása 1 óra 8 perces kezdettel látható a videón


Csíkos Csaba, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense a legutóbbi PISA-felmérés matematikai eredményeit értékelte. Eszerint a magyar diákok átlagos teljesítménye e téren elmaradt az OECD-országok átlagától.

Előadása 1 óra 55 perces kezdettel látható a videón


Korom Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem docense arról beszélt, hogy miként változott a természettudományos műveltség értelmezése az eddigi felmérések során; milyen tudáselemek, témák kerültek előtérbe, hogyan változott a felmérések módszertana.

Előadása 2 óra 35 perces kezdettel látható a videón