Emlékezés Eötvös Lorándra; az embriók fejlődését érintő környezeti hatások jelentősége: a Szigma – a holnap világa 2019. 01. 15-i adása

100 évvel ezelőtt hunyt el Eötvös Loránd. A centenáriumi emlékév során számos programmal emlékeznek meg a tudósok a világhírű magyar fizikus munkásságáról. Az adás második felében a fejlődésbiológia újabb magyar sikeréről hallhattak a tudományos magazin hallgatói.

2019. január 17.

100 évvel ezelőtt hunyt el Eötvös Loránd világhírű magyar fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, vallás- és közoktatásügyi miniszter, egyetemi rektor. A centenárium alkalmából szervezett programsorozat nyitányaként a Magyar Tudományos Akadémián tartottak emlékülést. A Szigmában Kroó Norbert fizikus, az MTA rendes tagja idézte fel a sokoldalú tudós alakját.

A most induló Marie Skłodowska-Curie támogatási program keretében a megtermékenyülés időszakában, valamint az embrió beágyazódásáig érvényesülő hatások szerepét vizsgálják a gyermek- és felnőttkori betegséghajlamok kialakulásában. A projektet, melyben az Egyesült Államoktól Ausztriáig számos ország vezető kutatócsoportjai vesznek részt, Dinnyés András professzor, az MTA doktora, az Európai Tudományos Akadémia tagja, a BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. ügyvezetője koordinálja, aki ismertette a kutatást a tudományos magazin e heti adásában.

A Szigma 2019. január 15-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.