Angol nyelvű könyvsorozat a magyar nyelvről; a gímszarvas-genomprogram gazdasági jelentősége: a Szigma – a holnap világa 2018. február 20.-i adása

Angol nyelvű könyvsorozat jelenik meg a magyar grammatikakutatás legfrissebb eredményeiről. Milyen céllal indították a sorozatot, és kiknek szól? Magyar kutatók elkészítették a gímszarvas genomtérképét. Mi az alapkutatásnak indult genomtérképezés gazdasági jelentősége? Hogyan kapcsolódik a gímszarvas genomprogramja a mangalicatenyésztéshez vagy a mézhamisításhoz?

2018. február 22.

Angol nyelvű könyvsorozat jelenik meg a magyar grammatikakutatás legfrissebb eredményeiről: a Syntax of Hungarian a magyar nyelvtudomány jelentős nemzetközi eredménye. A holland Amsterdam University Press kiadó gondozásában megjelenő, Henk van Riemsdijk, a Tilburgi Egyetem professzora, valamint Kenesei István akadémikus által indított angol nyelvű könyvsorozatban eddig nem tapasztalt részletességgel írják le a generatív nyelvészetben jól feldolgozott nyelvek nyelvtani jellemzőit – de elméletmentesen, a konkrét nyelvi jelenségeket állítva a középpontba. A kötetek nyílt hozzáférésűek, bárki számára ingyen letölthetőek. Kenesei István elmondta: a mostani kötet nem előzmények nélküli. A magyar nyelv a nagy nyelvészeti hagyományokkal bíró indoeurópai nyelvek – angol, német, francia – után az egyik legjobban feldolgozott más típusú nyelv, amelynek jelenléte a nemzetközi irodalomban összemérhető a nála jóval nagyobb népességű japán, kínai vagy arab nyelvével.

Magyar kutatók elkészítették a gímszarvas genomtérképét. Orosz László akadémikus elmondta, hogy az abszolút géntérkép minden génnek megmutatja a sorrendjét, segítségével sokat megtudhatunk az adott faj evolúciójáról. Hozzátette, hogy az eredményeket több területen, például az állattenyésztésben, a bűnüldözésben, illetve az orvostudományban is felhasználhatják. A gímszarvassal kapcsolatos kutatás lehetőséget adott a mangalica-genomprogram megvalósítására is, amelynek elsősorban gazdasági jelentősége van. A program hozzájárult a mézhamisítás kimutatásához is. A kutatók a DNS-diagnosztika segítségével azonosítani tudják a Magyarországon előállított mézeket és azt is, ha ezeket hamisítják, azaz keverik valamivel.

A Szigma 2018. február 20-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.