Agysebész robot, a gondoskodás az evolúcióbiológus szemével: a Szigma – a holnap világa 2018. május 29-i adása

Hogyan segíti a legújabb csúcstechnológia az idegsebészetet? Miért mond ellent a szüleinkről való gondoskodás az evolúcióelméletnek? Egyebek mellett ez is kiderül az InfoRádió tudományos magazinjának legutóbbi adásából.

2018. május 31.

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot abban segítette az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) orvoscsapatát, hogy a Parkinson-kór tüneteit mélyagyi stimulációval enyhítő elektródákat ültessenek be egy beteg agyába. A műtétről Erőss Loránd idegsebész, az OKITI Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője beszélt a tudományos magazinban.

Az evolúcióbiológusok szerint a szüleinkről való gondoskodás ellentmond az evolúció elméletének – derül ki egy nemrég megjelent cikkből. Az egyik szerző, Számadó Szabolcs, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa elmondta: a viselkedés elterjedésének feltétele a darwini szelekciós rendszeren belül, hogy a különböző generációk hatékonyan segítsék egymást.

A Szigma 2018. május 29-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.