Robottal segített agyműtét Budapesten – elindult a Nemzeti Agykutatási Program új honlapja

Rendszeres hírekkel és a program támogatásával működő kutatócsoportok bemutatásával szolgálja majd az érdeklődőket, újságírókat a Nemzeti Agykutatási Program új honlapja, az agykutatas.hu. Elsőként a ROSA, az agyműtéteket segítő robot és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvoscsapata mutatkozik be.

2018. május 29.

2017. december 1-jén indult útjára a Nemzeti Agykutatási Program második négyéves ciklusa, a NAP 2.0, melynek során a 6,5 milliárd forint állami támogatásból kezdődhetnek és folytatódhatnak ígéretes idegtudományi kutatási projektek. Ezzel tovább erősödhet és bővülhet a kutatóhelyek első ciklusban kialakult kiválósági hálózata. A NAP 2.0 eredményeit és résztvevőit új honlap, az agykutatas.hu mutatja be, melynek tartalma havonta többször frissül majd.

ROSA, a tűpontos segítőtárs

Jóllehet a NAP által támogatott projektek jelentős része alapkutatás, mégis kimondott célkitűzés, hogy az eredmények minél hamarabb a gyakorlatban is alkalmazhatók legyenek. Az agykutatas.hu bemutatkozó anyaga éppen egy ilyen történetet tár az olvasók elé: Magyarországon, sőt, az egész kelet-közép-európai régióban nálunk végeztek először agyműtétet robot segítségével. A ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot abban segítette az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) orvoscsapatát, hogy a Parkinson-kór tüneteit a mélyagyi stimuláció révén enyhítő elektródákat ültessenek be egy beteg agyába.

Robottal segített mélyagyi stimulációs műtét az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben Forrás: agykutatas.hu

ROSA némileg leegyszerűsítve egy programozható, automatizált célzókészülék, amely kapcsolatot teremt a műtéti terv háromdimenziós agymodellje és a műtőben fekvő beteg valódi agya között. Mindez rengeteg hibalehetőséget kiküszöböl, és jelentősen pontosabbá, illetve gyorsabbá teszi az elektródabehelyezéssel járó agyműtéteket. Utóbbit jól érzékelteti, hogy egy epilepsziaműtétnél – amikor diagnosztikus céllal 15-20 elektródát implantálnak az agyba – 10-12 óra helyett mindössze 3 órára csökkenhet a beavatkozás hossza.

A tervek szerint az OKITI-ben a jövőben az összes mélyagyi stimulációs és epilepsziasebészeti elektródabeültetési műtétet a ROSA-val végzik majd. Szeretnék a gyártó Medtech céggel közösen továbbfejleszteni a robotot, illetve új használati lehetőségeket bevezetni, hogy endoszkópos műtéteket, agytumor-biopsziákat is végezhessenek vele. De a ROSA alkalmas gerincsebészeti beavatkozások elvégzésére is: az instabil gerincet rögzítő csavarok beültetését is meg lehet tervezni vele.

ROSA lehetőségeiről, a műtét részleteiről és az eljárás hátteréről bővebben olvashatunk az agykutatas.hu cikkében.