Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Elhunyt Csukás István

2020. február 24.

84 életévében elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, a Széchenyi Akadémia rendes tagja.

Sajdik Ferenc: Csukás István

Szabó T. Anna így búcsúzik tőle Facebook-oldalán:

Hát elment a drága Csukás István is, gyermekkorom (és gyermekeim gyemekkorának) kedves szerzője. Isten nyugtassa, megőrizzük a szívünkben, amíg élünk.
Most egy saját felnőtt-versével búcsúzom tőle, ebből sejtettem meg először még kamaszlány koromban, hogy milyen csodálatos is lehet az eksztatikus testi-lelki szerelem, az egyesülés mámora - ritka nagy költő, aki erről így, ilyen egyszerű szépséggel képes beszélni. Most, hogy ő visszakerült a fénybe, ahonnan származunk, azt kívánom magunknak, hogy meg tudjuk őrizni ezt az örökséget is, az örök örömkészséget, és szeressük egymást, ne hagyjuk magunkat, ne sivárosodjunk bele a keserűségbe.

Csukás István: A nagy édes nyári szeretkezések

A nagy, édes nyári szeretkezések!
A lehúzott redőny mögött, mint a tigrisek,
csíkos bőrrel, villogó foggal, elzuhanva,
majd föltámadva; dzsungelként lélegzik
a szoba, forró leheletben páfrány ring,
csigolyafüzér levelekkel, a vázában szomjan
hal a rózsa, szép nyaka lehajlik megadóan,
a mennyezeten monszun áramlik, egyszer
a tenger felől, egyszer a tenger felé,
lágy szárnyakat lebbent a levetett ruha,
gyalogló hattyúk a földön, moccanatlan
hullámverés, az önkívületi szünet alatt vonuló,
a szoba puhán szétválik nőneművé
és hímneművé, egy nem mérhető, boldog
pillanatra két arcát mutatja, egy,
csak megsejtett boldog pillanatra anya
és apa lesz, fiú és lány lesz egyszerre minden,
mámorosan visszaosztódunk az első sejtig,
a tökéletes egyszerűségig, már nem vagyunk,
csak együtt a kettő, kezünk, lábunk, mellünk,
combunk, ágyékunk egymásba hatolva, egymással
elkeveredve, magunkat szeretjük s magunkat
simogatjuk a másik kézzel, magunkat
csókoljuk a másik szájjal, bennünk a világ
görcsösen egyesül, mi szétválunk férfivá
s nővé, a szoba egybeolvad, kihűl, idegen
lesz, fázunk, józanul öltözünk őszbe, télbe.

***

Tóth Krisztina búcsúja:

Csukás István az égbe költözött,
egy téli tücsköt hallgat éjszaka.
Hiába várja Bátor Tintanyúl,
ő többet nem jön már haza.

Süsü is ott van fent vele,
énekel neki odaát.
Indulni kellett, nincs mese:

köszönjük minden mondatát!

***

Csukás István költő, író (1936. április 02.- 2020.február.24.)

A békés-tarhosi zeneiskolában érettségizett, utána az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karára jelentkezett, majd átment a bölcsészkarra. Egyiket sem végezte el azonban. Dolgozott a Fiatal Művészek Klubjában, üzemi lapnál, hetilapnál, a televízióban, a Móra Könyvkiadóban, szabadúszóként próbált megélni. Versei, ifjúsági regényei, meséi jelentek meg. Írt gyerekoperát, animációs filmeket, részt vett több gyerekújság szerkesztésében (Kincskereső, Kölyök magazin, Padlás, Piros pont). Teskándon iskolát, Szárszón színházat neveztek el róla. Őze Áronnal megalapította fiatal íróknak a Csukás István-díjat. Halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben. Mirr-Murrért, Pom Pomért vagy Süsüért, a sárkányért gyerekek tömege rajong. Ifjúsági regényeiből filmek készültek. A hollywoodi X. televíziós fesztiválon, 1975-ben a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját, és az év legjobb gyerekfilmje lett. Több mint száz kötete jelent meg itthon és külföldön, különböző nyelveken. Díszpolgára Óbudának, Budapestnek, Balatonszárszónak és Kisújszállásnak. A Magyar Írószövetség örökös tagja, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. 2013-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Versek (válogatás) – Elmondani adj erőt! 1962; Előszó a szerelemhez, 1965; Koromcsillag, 1968; Ima a vadevezősökért, 1975; A felidézett toronyszoba, 1977; Az üres papír elégiája, 1980; Mint az ejtőernyősök (összegyűjtött versek), 1986; Összegyűjtött versek, 1996, 2015; Próza – Meseregények hosszú sora 1967-től, lásd: DIA bibliográfia; Költők éhkoppon (összegyűjtött prózai írások), 1996. Önálló kötetei jelentek meg bolgár, német, orosz és szlovák nyelven. Díjak (válogatás) – 1977, 1987: József Attila-díj, 1977: Emmy-díj (Hollywood, USA); 1978, 1982: Állami Ifjúsági Díj; 1981, 1982, 1985, 1990: a Szépirodalmi Könyvkiadó-nívódíja; 1984: Andersen-diploma, a Művészeti Alap irodalmi díja; Fotó: Borsos Mihály életrajzok • 134 1986: Gyermekekért Érdemérem, 1987: az Év Könyve; 1989, 1995: Déry Tibordíj; 1990: MSZOSZ-díj, 1996: MAOE-életműdíj, 1999: Kossuth-díj, 2011: Prima Primissima díj, 2015: Szép Ernő-különdíj, 2016: Magyar Érdemrend középkereszt, Magyar Örökség Díj. Marton Mária: Az öröm ujjhegyén Csukás Istvánnal, Bp., 2009; Simon Erika: Csak a derű óráit számolom, Bp., 2013.